Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Mély tanulás orvosbiológiai adatokon

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Tóth László
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A mély tanulás (deep learning) forradalmian új eredményeket hozott a képi alakfelismerésben és a beszédfelismerésben, és egyre népszerűbb az informatika más területein is. Az egyik ilyen terület a gépi tanulás alkalmazása orvosi/biológiai adatokon. Az MTA-SZTE Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportnál, illetve a Számítógépes Algoritmusok és Mesterséges Intelligencia Tanszéknél az utóbbi időben több olyan projekt is indult, amelyek gépi tanulás segítségével igyekeznek megoldani orvosi, illetve biológiai feladatokat. Az egyik ilyen témakör a különféle sejttípusok osztályozása biológusoktól kapott adatokon. Egy másik témakör retinafelvételek alapján a makuladegeneráció tüneteinek felismerése. Beszédjelek elemzéséhez kapcsolódóan kutatásaink folynak az Alzheimer-kór korai stádiumának felismerése, a beszédjel ultrahang-felvételekből való visszaállítása, valamint a stroke-betegek beszédének rehabilitációja témakörökben is. A közös pont mindezekben, hogy gépi tanulást, elsősorban pedig mély tanulást igyekszünk a feladatok megoldására alkalmazni. A jelentkező feladata bekapcsolódni az e témakörökben folyó kutatásokba, a feladatokhoz igazított gépi tanulási algoritmusokat kidolgozni, tesztelni, és az eredményeket publikálni.


Jelentkezési határidő: 2018-09-30


2018. IX. 18.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. október 5-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )