Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Maglóczky Zsófia
Neurológiai betegségek okozta molekuláris biológiai/morfológiai elváltozások emberi agyban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Semmelweis Egyetem
elméleti orvostudományok
Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola

témavezető: Maglóczky Zsófia
helyszín (magyar oldal): MTA KOKI
helyszín rövidítés: SE


A kutatási téma leírása:

Az emberi neurológiai betegségek kutatásának egyik fő problémája az emberi agy szerkezeti vizsgálatával kapcsolatos adatok hiányossága.
A probléma megoldására jött létre 2016-ban t a Humán Agyszövet laboratórium (HAL), melynek feladata hogy fixáljunk, gyűjtsünk és kutassunk emberi agymintákat. A kontroll alanyokból és neurológiai betegségben elhunytakból származó fixált agyminták szerkezeti és molekuláris biológiai eltéréseit tanulmányozzuk.
Az emberi agy halál utáni perfúziója jó minőségű strukturális megőrzöttséget eredményez, mely lehetővé teszi különböző immunfestési technikák alkalmazását.
Ily módon összehasonlíthatjuk a kontroll és különböző neurológiai, neurodegeneratív betegségekben szenvedők agymintáit egymással és állatkísérleti modellekkel, ugyanazon tudományos paradigma keretei között.
Ezt a módszert használva már leírtuk interneuronok sarjadzását és különböző receptorok megváltozását gyógyszer rezisztens epilepsziában szenvedő betegek műtétileg eltávolított hippocampusában.
Jelenleg tovább vizsgáljuk az epilepsziás reorganizációt és elkezdtük tanulmányozni a szkizofrénia-okozta elváltozásokat emberi agyban, a már gyűjtött minták felhasználásával. A minták különböző kérgi területekről valamint hippocampusból származnak, a kérgi mintázást Brodmann árák szerint végeztük. A fixálás minden minta esetében ugyanaz volt, a szövetek tárolása -80 C fokos mélyhűtőben történik.
A vizsgálatokhoz immuncitokémiát, immunarany-jelölést, fluoreszcens, szuper reszolúciós és elektronmikroszkópos technikákat használunk.


Jelentkezési határidő: 2018-09-01


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )