Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Simon Csaba
Erőforrás menedzsment ötödik generációs hálózati architektúrákban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Simon Csaba
helyszín (magyar oldal): Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
helyszín rövidítés: TMIT


A kutatási téma leírása:

Napjainkban úgy a távközlési, mint az Internet szolgáltatások során fontos szerepet töltenek be a mobil hálózatok. Jelenleg a negyedik generációs mobil hálózatok képesek a legfejlettebb szolgáltatásokat nyújtani, de az új alkalmazások, fogyasztói igények mentén elindult a következő, ötödik generációs mobil hálózatok tervezése. A jelenleg is uralkodó szolgáltatói gyakorlat szerint csak a saját ellenőrzésük alatt levő (tartományon belüli) erőforrásokra támaszkodnak, pedig a többi, aktív szolgáltatóval együttműködve, a közös erőforrás készletből kiindulva hatékonyabb és rugalmasabb szolgáltatás menedzsment alakítható ki.
A kihívás egy olyan rendszer kidolgozása, amely az ötödik generációs mobil hálózatok kidolgozása során elvárásként megfogalmazott teljesítmény feltételeket betartva, valós időben, saját gazdasági érdekeiket szem előtt tartó szolgáltatók és tartományok felett átívelő, közös erőforrás menedzsment segítségével teszi lehetővé az infokommunikációs szolgáltatások minél rugalmasabb kialakítását.
A doktorandusz feladata az, hogy javaslatot tegyen az ötödik generációs hálózati architektúrába illeszkedő erőforrás menedzsment keretrendszerre, dolgozzon ki a fenti elvárásnak megfelelő absztrakt erőforrás leíró modellt, javasoljon új algoritmusokat a szolgáltatók és szolgáltatói tartományok hatékony közös erőforrás menedzsmentjéhez, és vizsgálja ebben a rendszerben a szolgáltatás létrehozási eljárások teljesítményét.

Kutatási feladatok:

- A hálózati szolgáltatás-menedzsment architektúrák irodalmának áttekintése és feldolgozása.
- Az ötödik generációs, több-tartományos és több-szolgáltatós erőforrás hálózati architektúrába illeszkedő erőforrás menedzsment keretrendszer kidolgozása.
- Absztrakt erőforrás leíró modell kidolgozása, amely szükséges és elégséges információt nyújt a fenti keretrendszer számára.
- Új információmegosztási és vezérlési algoritmusok kidolgozása a rugalmas szolgáltatás-menedzsment biztosításához.
- A javasolt keretrendszer, leíró modell és algoritmusok prototipizálása. A javasolt megoldás analitikus, szimulációs és teszthálózati teljesítményelemzése.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-01-06

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )