témavezető: Csapó János
helyszín (magyar oldal): DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézet helyszín rövidítés: A/121
A kutatási téma leírása:
Az élelmiszerek fehérjetartalmát a legtöbb élelmiszer-vizsgáló laboratóriumban nagyműszeres technikákkal, a Kjeldahl és Dumas módszerével határozzák meg. Mi olyan fotometriás módszereket szeretnénk kidolgozni, mellyel a fehérje mérése egyszerűen, nagyműszerek alkalmazása nélkül megoldható. Ugyancsak fotometriás módszereket szeretnénk kidolgozni néhány esszenciális aminosavra (lizin, metionin, triptofán) és a félig esszenciális ciszteinre, hogy hozzásegítsük az aminosav analizátorral, ill. nagyhatékonyságú folyadék kromatográffal nem rendelkező laboratóriumokat is néhány esszenciális aminosav mérésére. Eredményeinket a szabványos módszerekkel kapott értékekhez, illetve aminosavak esetében az ioncserés oszlopkromatográfiával kapott értékekhez kívánjuk hasonlítani. A klasszikus, és az általunk kidolgozott módszerekkel meghatározzuk a kukorica, a búza, a tejpor, a szója és a hús aminosav-összetételét a kérdéses aminosavakra, melyek felölelik az alacsony, a közepes és a magas fehérjetartalmú élelmiszer alapanyagokat.
előírt nyelvtudás: angol további elvárások: Mezőgazdasági mérnök MSc vagy élelmiszer-mérnök MSc vagy vegyész BSc végzettség, elhivatottság a táplálkozástudomány, az egészséges, nagy biológiai értékű élelmiszerek fejlesztése iránt, fogékonyság az új módszerek, eljárások kidolgozására, jártasság