Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csapó János
Élelmiszerek fehérjetartalmának és aminosav-összetételének meghatározása fotometriás módszerekkel

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
állattenyésztési tudományok
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Csapó János
helyszín (magyar oldal): DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézet
helyszín rövidítés: A/121


A kutatási téma leírása:

Az élelmiszerek fehérjetartalmát a legtöbb élelmiszer-vizsgáló laboratóriumban nagyműszeres technikákkal, a Kjeldahl és Dumas módszerével határozzák meg. Mi olyan fotometriás módszereket szeretnénk kidolgozni, mellyel a fehérje mérése egyszerűen, nagyműszerek alkalmazása nélkül megoldható. Ugyancsak fotometriás módszereket szeretnénk kidolgozni néhány esszenciális aminosavra (lizin, metionin, triptofán) és a félig esszenciális ciszteinre, hogy hozzásegítsük az aminosav analizátorral, ill. nagyhatékonyságú folyadék kromatográffal nem rendelkező laboratóriumokat is néhány esszenciális aminosav mérésére. Eredményeinket a szabványos módszerekkel kapott értékekhez, illetve aminosavak esetében az ioncserés oszlopkromatográfiával kapott értékekhez kívánjuk hasonlítani. A klasszikus, és az általunk kidolgozott módszerekkel meghatározzuk a kukorica, a búza, a tejpor, a szója és a hús aminosav-összetételét a kérdéses aminosavakra, melyek felölelik az alacsony, a közepes és a magas fehérjetartalmú élelmiszer alapanyagokat.

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
Mezőgazdasági mérnök MSc vagy élelmiszer-mérnök MSc vagy vegyész BSc végzettség, elhivatottság a táplálkozástudomány, az egészséges, nagy biológiai értékű élelmiszerek fejlesztése iránt, fogékonyság az új módszerek, eljárások kidolgozására, jártasság

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-12-08

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )