témavezető: Mohácsiné Farkas Csilla
társ-témavezető: Kiskó Gabriella
helyszín (magyar oldal): Budapesti Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Doktori Iskola, 1118 Bp., Villányi Út 29-43. helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
A nyersen fogyasztott növényi élelmiszerek élelmiszerbiztonsági veszélye az utóbbi években jelentősen megnövekedett. Számos, halálos áldozatot is követelő járvány mutatja a téma jelentőségét. A nyers növényi élelmiszerek fogyasztása az egészséges diéta fontos része. Az ilyen típusú élelmiszer nyersanyagok számos forrásból szennyeződhetnek a termesztés és feldolgozás során. A termékek biztonsága még a jó higiéniai gyakorlattal sem garantálható, szükség van olyan eljárások kidolgozására, melyek kémiai maradékanyagot nem eredményeznek, nem változtatják meg a termék érzékszervi tulajdonságait, ugyanakkor növelik a mikrobiológiai biztonságot