Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A helyi gazdaságok kialakulásának és a lokális pénz bevezetésének lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
közgazdaságtudományok
Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

témavezető: Mellár Tamás
helyszín (magyar oldal): PTE KTK
helyszín rövidítés: RPHD


A kutatási téma leírása:

A globalizált gazdasági világrend az egyre kiterjedtebb munkamegosztás és specializáció felé kényszeríti a gazdasági szereplőket, a növekvő skálahozadék és a piaci erőfölény alapján. Ugyanakkor viszont egyre szembetűnőbbek ennek a fejlődésnek a negatív vonásai: a foglalkoztatási szint csökkenése, szakmák kihalása, iparágak elsorvadása, térsége lepusztulása, a termékek minőségének csökkenése, a környezet pusztítása, stb. Vajon van-e lehetőség ebben a helyzetben a kis- és középvállalkozások olyan helyi szintű együttműködésére, amely nagyrészt kiküszöböli ezeket a negatív vonásokat, s ezzel kompenzálja az alacsonyabb termelékenységet. S ha, amennyiben kialakulnak hatékony helyi szintű gazdasági kapcsolatok, akkor vajon célszerű-e ezt a forgalmat korlátozott érvényű, helyi pénzzel lebonyolítani, kivédve ezzel az inflációs adó negatív következményeit.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-09-06


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )