témavezető: Simonné Sarkadi Livia
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem, 1118 Budapest, Villányi út 29-43., Élelmiszertudományi Doktori Iskola helyszín rövidítés: SZIE
A kutatási téma leírása:
Az élelmiszerek vagy élelmiszer alapanyagok biológiailag aktív komponenseinek vizsgálata több szempontból is fontos. Egyrészt annak megállapítása érdekében, hogy az élelmiszerek tartalmazzák-e a szükséges komponenseket és milyen mennyiségben illetve, hogy mentesek-e az esetleg toxikus komponensektől.
Ezzel összefüggésben vizsgálható élelmiszerekkel szembeni intolerancia, aminek egyik fő oka lehet az élelmiszerekben előforduló biológiailag aktív komponensek jelenléte.
Ugyanakkor növényfiziológiai oldalról megközelítve a tématerületet a mezőgazdasági növények termőképességét leginkább befolyásoló környezeti stresszek, mint például a szárazság, a magas sótartalom, a magas és alacsony hőmérséklet, a talaj ásványi anyag illetve szennyező nehézfém tartalma, a növények anyagcsere folyamatait jelentősen megváltoztatják. A stressz hatására bekövetkező változások a biológiailag aktív molekulák vizsgálatai alapján jól jellemezhetők.
A biológiailag aktív molekulák közül nagyjelentőségű az aminosavak és biogén aminok vizsgálata a fenti területeken (élelmiszerkémia, táplálkozásfiziológia, növényfiziológia) különböző elválasztás-technikai módszerekkel (Aminosav analizátor, HPLC, OPLC).
felvehető hallgatók száma: 1
Jelentkezési határidő: 2018-06-30
2024. IV. 17. ODT ülés Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).