Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Simonné Sarkadi Livia
Biológiailag aktív komponensek vizsgálata

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Simonné Sarkadi Livia
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem, 1118 Budapest, Villányi út 29-43., Élelmiszertudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Az élelmiszerek vagy élelmiszer alapanyagok biológiailag aktív komponenseinek vizsgálata több szempontból is fontos. Egyrészt annak megállapítása érdekében, hogy az élelmiszerek tartalmazzák-e a szükséges komponenseket és milyen mennyiségben illetve, hogy mentesek-e az esetleg toxikus komponensektől.
Ezzel összefüggésben vizsgálható élelmiszerekkel szembeni intolerancia, aminek egyik fő oka lehet az élelmiszerekben előforduló biológiailag aktív komponensek jelenléte.
Ugyanakkor növényfiziológiai oldalról megközelítve a tématerületet a mezőgazdasági növények termőképességét leginkább befolyásoló környezeti stresszek, mint például a szárazság, a magas sótartalom, a magas és alacsony hőmérséklet, a talaj ásványi anyag illetve szennyező nehézfém tartalma, a növények anyagcsere folyamatait jelentősen megváltoztatják. A stressz hatására bekövetkező változások a biológiailag aktív molekulák vizsgálatai alapján jól jellemezhetők.
A biológiailag aktív molekulák közül nagyjelentőségű az aminosavak és biogén aminok vizsgálata a fenti területeken (élelmiszerkémia, táplálkozásfiziológia, növényfiziológia) különböző elválasztás-technikai módszerekkel (Aminosav analizátor, HPLC, OPLC).

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-06-30


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )