Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csapó János
A rezisztens keményítő kialakulásának okai és mennyiségének vizsgálata takarmányokból és élelmiszerekből

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
állattenyésztési tudományok
Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Csapó János
helyszín (magyar oldal): DE MÉK Élelmiszertechnológiai Intézet (4032 Debrecen, Böszörményi út 138.) Kazánház bővítménye, I. emeleti labor
helyszín rövidítés: A/121


A kutatási téma leírása:

A rezisztens keményítő (RS) a takarmányokban és élelmiszerekben található szénhidrátok azon része, melyet az emésztőenzimek együregű gyomrú állatoknál nem tudnak lebontani, ezért a takarmányozás során káros a jelenlétük. Élelmezésnél viszont megítélésük egyértelműen pozitív, ha elhízott embereknél vagy cukorbetegeknél alkalmazzák, hisz mivel nem emésztődik, nem emeli a vércukorszintet, és nem okoz testtömeg növekedést sem. A PhD munka során szeretnénk vizsgálni azokat a technológiai módszereket, melyek a keményítőt rezisztens keményítővé alakítják át, mely tudás birtokában javaslatot tudunk tenni minimális (takarmány) vagy magas (élelmiszer) rezisztens keményítő tartalmú takarmány- és élelmiszer alapanyagok előállítására. A kutatómunka során elsőként enzimes módszereket szeretnénk kidolgozni a RS meghatározására, majd különböző technológiai műveleteket vizsgálunk az alacsony vagy magas RS-t tartalmazó alapanyagok gyártására. Ennek során a modellanyagnak választott nagy keményítő tartalmú rizst különböző hőmérséklet és időkombinációkkal kezeljük napraforgó olajban, forró vízben, majd a forró anyag gyors és lassú lehűtését tanulmányozzuk, a forró vízben duzzasztott rizst kezeljük mikrohullámmal, és minden esetben mérjük az RS mennyiségét. Az eredmények függvényében kombináljuk a különböző módszereket, mely kísérletek egyetlen célja: a különböző hőkezelési technológiák RS mennyiségére gyakorolt hatásának tanulmányozása, melynek végén ajánlást teszünk alacsony és magas RS-tartalmú alapanyagok előállítására.

előírt nyelvtudás: Angol
további elvárások: 
Agrármérnök MSc vagy Élelmiszermérnök MSc végzettség, elhivatottság a takarmányozás és a táplálkozás iránt, fogékonyság az új módszerek, eljárások iránt, jártasság az élelmiszer- és takarmányanalitikában.
Az angol nyelvű szakirodalom tanulmányozása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-12-08


2024. IV. 17.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2024. június 14-én, pénteken 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )