Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Balázs Vince
Vizuális elektrofiziológiai módszerek kutatása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
gépészeti tudományok
Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Balázs Vince
helyszín (magyar oldal): BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
helyszín rövidítés: MOGI


A kutatási téma leírása:

a.) Előzmények
A vizuális elektrofiziológia klinikai alkalmazása jelentős, a különböző, nem csak a szemet és látást érintő betegségek korai diagnózisában és a kezelés eredményességének követésében. Az általánosan alkalmazott módszerek és berendezések mindössze néhány fényinger típusra és regisztráló algoritmusra korlátozódnak. Folyamatos nemzetközi kutatás folyik új vizsgálati módszerek feltérképezésére, de berendezés-fejlesztést csak kevés számú specializált vállalat folytat kisszámú kutatói háttérrel. Általánosan kevéssé kutatott továbbá az elektrofiziológiás jelek és az agyi tevékenység valamint az érzékelés kapcsolata.
b.) A kutatás célja
Új, fiziológiai alapú vizuális elektrofiziológiai módszerek és berendezések kidolgozása és azok ellenőrzése humán vizsgálati alanyokon.
c.) Az elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye
A humán látásfiziológia, érzékelés és a hozzá kapcsolódó technikai berendezések megismerése (első-második félév).
Új, fiziológiai alapú ingerlési módszerek kidolgozása teljes- és részleges látómezős, valamint képi alapú fényingerek formájában (második-negyedik félév).
A különböző ingerparaméterek, úgy mint a fénysűrűség, egyenletesség, spektrális tartalom, időbeli és térbeli jelmoduláció kialakítása és kalibrációja az emberi látásfiziológia (érzékelő és feldolgozó idegsejtek) szempontjából (harmadik-negyedik félév)
A jelregisztrálás, erősítés, szűrés tényezőinek optimalizálása (negyedik-ötödik félév).
Humán tesztek végzése a felvett paraméterekkel, a módszerek pontosítása, továbbfejlesztése, jelfeldolgozás és értékelés (negyedik-hetedik félév).
Eredmények feldolgozása, publikálás (ötödik-nyolcadik félév).
d.) Várható tudományos eredmények
Új vizuális elektrofiziológiai ingerlési és jelrögzítési módszerek és új jelfeldolgozási algoritmusok
Az új módszerek alkalmazási tapasztalata humán személyeken, új klinikai vizsgáló módszer megalkotása
A látásfiziológia modellezése az újonnan megismert paraméterekkel
Új ismeretek az emberi látás működéséről

f.) Irodalom
Barboni MTS, Martins CMG, Nagy BV, et al. Dystrophin is required for proper functioning of luminance and red–green cone opponent mechanisms in the human retina. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2016;57:3581–3587.

Nagy BV, Barboni MT, Martins CM, da Costa MF, Kremers J, Ventura DF. Human flicker electroretinography using different temporal modulations at mesopic and photopic luminance levels. Doc Ophthalmol 2014.

Barboni MT, Nagy BV, de Araujo Moura AL, et al. (2013) ON and OFF electroretinography and contrast sensitivity in Duchenne muscular dystrophy. Invest Ophthalmol Vis Sci 54:3195-3204.

előírt nyelvtudás: magyar
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-10-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )