Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagy Balázs Vince
Az emberi színadaptáció határainak mérése és alkalmazása világítási környezet tervezésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
gépészeti tudományok
Pattantyús-Ábrahám Géza Gépészeti Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Nagy Balázs Vince
helyszín (magyar oldal): BME Mechatronika, Optika és Gépészeti Informatika Tanszék
helyszín rövidítés: MOGI


A kutatási téma leírása:

Az emberi látás dinamikáját nagymértékben meghatározza a különböző látási környezetek kromatikus paramétereihez való alkalmazkodás, a színadaptáció. A fiziológiai mechanizmus, amely a színadaptációt kialakítja rendkívül összetett, a szem ideghártyájának receptorai és idegsejtjei, az agykéreg neuronjai különböző mértékben hozzájárulnak. Az érzékelés megismerése és a vizuális környezet tervezése szempontjából fontos információ, hogy a fiziológiai színadaptációs mechanizmusok milyen mértékig képesek a színingerek érzékelését függetleníteni a környezet kromatikus hatásaitól.
A Nemzetközi Világítástechnikai Társaság (CIE) egyik fontos célja olyan színábrázolás rendszer ill. modell létrehozása, amely az emberi színadaptációt kellő mértékben figyelembe veszi.
b.) A kutatás célja
A színadaptáció határainak mérése humán vizsgálatok által különböző világítási környezetekben. Az eredmények alapján modellkészítés, amely a világítástervezésben felhasználható és a CIE rendszereibe integrálható.
c.) Az elvégzendő feladatok, azok fő elemei, időigénye
A színadaptáció fiziológiájának, érzékelési folyamatainak és a színrendszerekben való alkalmazásának irodalmi áttekintése, világítási környezetek spektrális hatásainak megismerése (első félév).
Változtatható spektrális teljesítmény-eloszlású világítási környezet építése és kialakítása színadaptációs pszichofizikai feladatok (monitoros és reflexiós mintájú tesztek) végzésére, a tesztek megalkotása (első-második félév).
Humán tesztek végzése a színadaptáció határainak feltérképezésére a világítási környezet és a látási feladatok paramétereinek változtatásával és az eredmények alapján történő visszacsatolással (harmadik-hatodik félév).
Az eredmények értékelése, színadaptációs modell készítése a CIE rendszerekbe való integrálás céljából valamint a világítási környezet tervezésében való alkalmazás szempontjából; publikálás (ötödik-nyolcadik félév).

d.) Várható tudományos eredmények
A színadaptáció határainak megadása különböző paraméterek mellett.
Új színadaptációs modell készítése.
A CIE nemzetközi munkájához való hozzájárulás.
Világítástechnikai tervezési paraméterek megadása.
f.) Irodalom
B.V. Nagy, M.T.S. Barboni, J.G. Oliveira, D.F. Ventura (2013) The effect of ambient illumination spectrum on visual performance. Proceedings of the CIE Centenary Conference, Paris.

B.V.Nagy, Z. Németh, K. Samu, Gy. Ábrahám (2014) Variability and systematic differences in normal, protan and deutan color naming. Frontiers in Psychology, v.5:1416

előírt nyelvtudás: magyar
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-10-19

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )