Témakiírás
 
Tóth Gergely
A természetes növekedés vizsgálata, valamint összehasonlítása élő és gazdasági szervezeteknél

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pannon Egyetem
gazdálkodás- és szervezéstudományok
Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola

témavezető: Tóth Gergely
helyszín (magyar oldal): Pannon Egyetem Georgikon Kar
helyszín rövidítés: PE


A kutatási téma leírása:

Az uralkodó gazdasági paradigma szerint a növekedésben nem szabad megállni, igaz ez a GDP-re, a nagyvállalatok méretére, de legfőképp az egész gazdaságra. Ez a teória 200 éve keletkezett, amikor az országokat az általános szűkösség jellemezte. Kutatásainktól azt reméljük, hogy a természet tanulmányozásán és például állításán keresztül sikerül megalkotnunk és igazolnunk egy olyan gazdaságfilozófiát, amely megfelel a felnőtt élőlények szervezetét kormányozó létprogramnak.
Míg az állatok egy jól behatárolható méretre nőnek meg, addig a növények elméletileg életük végig nem hagyják abba a növekedést. Ha közelebbről megnézzük, eleinte egyre hosszabb idő alatt duplázzák meg méretüket – azaz produkálnak háromszámjegyű növekedést – később azonban már alig nőnek, a hangsúly a gyümölcsök meghozatalára helyeződik. A kiválasztott doktorandusz hallgató feladatai közé tartozik majd:
- Primitív és fejlett létformák növekedési ciklusának feltérképezése
- A fejlődés mintáinak felrajzolása
- A gazdasági szervezetek (elsősorban nagyvállalatok) vizsgálata a természetes növekedés szempontjából
A kutatás a bionómia témakörébe tartozik, melynek része a növekedés helyett az egyensúlyra, méretoptimumra törekvés, globalizáció helyett a lokalizáció támogatása, a GDP mellé az ökolábnyom beemelése (mint tőkemutató), a verseny és versenyképesség helyett a fejlettebb lét- és közösségi formák kooperatív jellegének hangsúlyozása.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-02-12