Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kásler Miklós
Fej-nyaki daganatok radio-kemoterápiája

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Kásler Miklós
webcím: http://ltsp.etk.pte.hu/portal/wp/doktoriiskola/hu/
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: EDI


A kutatási téma leírása:

Fej-nyaki daganatok radio-kemoterápiája

Radiochemotherapy of head and neck cancer

"A radio-kemoterápia jelenleg a lokálisan előrehaladott fej-nyak laphámrákok standard nem sebészi primer kezelése. Magyarországon, ahol a fej-nyak daganatok primer kezelése hagyományosan inkább radikális műtét és posztoperatív sugárkezelés volt, az előrehaladott daganatok kuratív célú, nem sebészi primer kezelése legalább egy évtizedes késéssel indult meg sok nyugat-európai országhoz és Amerikához képest.
A radio-kemoterápia hatékonyságának növelése hatékonyabb gyógyszerek és alternatív sugár-frakcionálási sémák kombinációja révén lehetséges. A terápia hatásosságát célzó törekvéseknek azonban határt szabnak a sugárterápia súlyos, életveszélyes, ún. késői mellékhatásai.

Ajánlott kutatási témák:
Radio-kemoterápiában és primer sebészi kezelésben részesült betegek adatbázisának létrehozása a két kezelési típus hatásosságának elemzése a túlélés és az életminőség szempontjából.
Új gyógyszerek és frakcionálási sémák kombinációjának kidolgozása, eredményei a standardhoz képest; prospektív klinikai vizsgálatok tervezése és kivitelezése.
Biomarkerek kutatása, amelyek prognosztizálják a tumor sugár- ill. kemoterápiás érzékenységét, ill. az ép szövetek túlérzékenységét.
Új sugárterápiás módszerek fejlesztése a késői mellékhatások csökkentésére (IMRT).
Rehabilitációs módszerek a laryngo-pharyngealis dysfunkció elkerülésére ill. kezelésére.
Életminőség vizsgálatok nemzetközi validált kérdőívek alkalmazásával a radio-kemoterápia életminőségre gyakorolt hatásának megítélésére és az új módszerek értékelésére.
"

előírt nyelvtudás: B2 komplex
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )