Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Diétás lehetőségek a sclerosis multiplex kezelésében

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Gáti István
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: EDI


A kutatási téma leírása:

Diétás lehetőségek a sclerosis multiplex kezelésében

Diet in the manegement of multiple sclerosis.


"A sclerosis multiplex kóreredete ismeretlen. A központi idegrendszeri myelin károsodásának hátterében legnagyobb valószínűséggel autoimmun mechanizmus szerepel. Az autoimmun mechanizmust kiváltó, fenntartó tényező azonban nem ismert. Az utóbbi években egyre nagyobb tudományos figyelem fordul a gastroenteralis rendszer eseteleges szerepe felé. A belekben nagy tömegben élnek baktóeriumok, és egyéb potenciális kórokozók. Ezek a kórokozók antigen hatással rendelkezhetnek, elsősorban abban az esetben, ha ezek a kórokozók, vagy részecskéik a nyirok rendszerbe, majd a keringésbe jutnak. A bélrendszer öröklött, vagy szerzett hibái fokozhatják a bélfalak áteresztő képességét, mely rizikót jelenthet az immunrendszer stimulálására. Ez számos autoimmun betegség pathomechanizmusában szerepet játszhat, így a sclerosis multiplex kialakulásában is.

Célkitúzések:

1. Sclerosis multiplexes betegek családi és egyéni kórtörténeti adatinak elelmzés, különös tekintettel a bélrendszeri panaszokra.
2. A sclerosis multiplexes betegek táplálkozási szokásainak elemzése, ezek összefüggéseinek vizsgálata a betegség aktivitásával.
3. A gastroenterális panaszok, valamint a táplálkozási szokások alapján egyénre szabott diéta kidolgozása. (A szakszerű orvosi kezelés kigészítéseként)
4. A fentieket alapján, a vizsgálatba bevont betegek 2-4 éves követése.

Várható eredmények:

A jelenlegi orvosi gyakorlatban, a sclerosis multiplexes betegek gondozásában a diétás szempontok figyelembe vétele mellékes, esetleges.

A kutatás eredményeként várható, hogy értékes adatok születnek a táplálkozással, életvitellel kapcsolatos pathogenetikai faktorok terén.

Várható, hogy a betegség progresszioját az egyéni diéta kedvezően befolyásolja.

Várható, hogy az egyéni diéta javítja a betegek életminőségét.

Várható, hogy a jövőben a dietikus szaktanácsadás a sclerosis multiplexes betegek gondozásának szerves része lesz.
"

előírt nyelvtudás: B2 komplex
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )