Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A fizikai aktivitás hatása neurodegeneratív betegségekben: biomechanikaii és molekuláris biológiai vizsgálatok

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Atlasz Tamás
társ-témavezető: Váczi Márk
webcím: http://ltsp.etk.pte.hu/portal/wp/doktoriiskola/hu/
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: EDI


A kutatási téma leírása:

A fizikai aktivitás hatása neurodegeneratív betegségekben: biomechanikaii és molekuláris biológiai vizsgálatok

The effect of physical activiy in different kind of neurodegenerative diseases: biomechanical and molecular biological studies

A neurodegeneratív betegségek a populáció nagy százalékát érintik. Az idegrendszeri megbetegedések következtében kialakuló kóros mozgásszervi elváltozások súlyos, hosszan tartó fájdalom-szindrómát, fizikai és pszichikai rokkantságot okozva mára már több százmillió embert érintenek világszerte. Az inaktivitással szoros összefüggésben áll számos civilizációs betegség, köztük az elhízáshoz kapcsolódó kardiovaszkuláris kórképek, a metabolikus szindróma, valamint a cukorbetegség is. Az utóbbi egyik leggyakoribb szövődménye a perifériás idegeket érintő polyneuropathia, amelynek következtében csökken a mozgásképesség. A kórkép hosszabb fennállása esetén a neuropathia a betegségben szenvedők csaknem 50%-át érinti.
Az eddig elvégzett kutatások igazolják, hogy a különböző fizikai aktivitások pozitívan befolyásolják a diabetes szövődményeit kiváltó néhány tényezőt (HbA1c(A1C), BMI, éhgyomri vércukorszint stb.). Javasolt azonban további olyan kutatások elvégzése, melyekben a fizikai aktivitás molekuláris biológiai folyamtokra és biomechanikai paraméterekre gyakorolt hatását vizsgáljuk neuropatikus betegeknél. Fontos azt is vizsgálni, hogy a funkcionális képességekben bekövetkező változások, hogyan függnek össze a betegséggel összefüggésbe hozható különböző biokémiai markerek változásával.
A kutatási eredmények olyan összefüggésekre hívhatják fel a figyelmet, melyeket a klinikai gyakorlatban hasznosítva, a betegség kiegészítő kezelését eredményesebbé tehetik a betegek fájdalmának csökkentésében és tüneteik enyhítésében.
"

előírt nyelvtudás: B2 komplex
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )