Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Rappai Gábor
Ács Pongrác
A fizikai aktivitás mikro és makrogazdasági hatásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Ács Pongrác
társ-témavezető: Rappai Gábor
webcím: http://ltsp.etk.pte.hu/portal/wp/doktoriiskola
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: EDI


A kutatási téma leírása:

A fizikai aktivitás mikro és makrogazdasági hatásai

Micro-and macro-economic effects of physical activity

"A sport az egyre bővülő szórakoztató ipar egyik leglátványosabb növekedését mutató területe, vagyis a sport és annak eszközrendszere, valamint a kiépült iparág is mindennapjaink szerves része lett. A szűken vett gazdasági hatásait az európai dimenziókban már felismerték - melyből adódóan helyzeti előnyben is vannak-, hazánkban ez az elmúlt évtizedben vette kezdetét, hiszen eddig többnyire a társadalmi hatásmechanizmusokat kutatták. Ennek tükrében is fontos, hogy a sportgazdaság mikro- és makrogazdasági környezetét alaposan vizsgáljuk, hiszen multiplikatív hatásmechanizmusai révén hozzájárul számos tényező (pl. munkahelyteremtés, jövedelem, stb.) fejlődéséhez.
A téma feldolgozása során megtörténik a sportgazdaság mikro és makrogazdasági hatásainak közgazdasági elemzése, a versengéssel kapcsolatos közgondolkodás és a versengéssel kapcsolatos implicit attitűdök sajátosságainak vizsgálata.

• Mennyiben és hogyan befolyásolják különböző formális és informális intézmények a sportgazdaság növekedését?
• A formális intézményeken belüli egyes részelemek (politikai intézmények, gazdasági szabadság, civil szabadságjogok) hogyan és milyen csatornákon keresztül érintik a sportgazdaságot és annak versenyképességét.
• Hogyan változik ezen intézmények szerepe a sportgazdaság fejlődése során?
• Hogyan lehet az intézmények hatását mérni és kimutatni (pl. ország-keresztmetszeti elemzéssel)?

A kutatási témát választó doktoranduszok alapos ismeretek kapnak az életminőség mutatóinak ismeretéből, az empirikus adatfeldolgozás során leggyakrabban alkalmazott statisztikai módszerekről és számítógépes programcsomagokról, valamint lehetőségük nyílik a témavezetők kutatásaiban való részvételre.

előírt nyelvtudás: B2 komplex
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )