Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Betlehem József
Az egyes katasztrófa típusok egészségügyi ellátásának jellemzői

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
egészségtudományok
Egészségtudományi Doktori Iskola

témavezető: Betlehem József
webcím: http://ltsp.etk.pte.hu/portal/wp/doktoriiskola/hu/
helyszín (magyar oldal): Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Egészségtudományi Doktori Iskola helyszín rövidítés: EDI
helyszín rövidítés: EDI


A kutatási téma leírása:

Az egyes katasztrófa típusok egészségügyi ellátásának jellemzői

Characteristics of medical provision for various types of catastrophic events

A katasztrófák az elmúlt évtizedben egyre nagyobb hangsúlyt kaptak a világ számos országában, köztük hazánkban is. A katasztrófakészültség egyre többet tárgyalt témák között szerepel a szakirodalomban is, ami a témával való foglalkozás tudományos meglapozottságát is növeli. A WHO az európai társégben is több figyelmet fordít a katasztrófa készenlétre és ellátásra, ajánlásokat megfogalmazva a különböző ellátási helyzetekre. (http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs090/en/) A katasztrófa-egészségügyi ellátás rendkívüli állapot, szükségállapot és veszélyhelyzetben is biztosítandó szolgáltatás, azonban a szervezésben az egyes országok között jelentős eltérések és azonosságok figyelhetők meg, melyek további elemzést igényelnek.

A tömeges rendezvények biztosítása felértékelődőben van, hisz nemcsak világméretű vagy egy kontinensre kiterjedő rendezvények vetnek fel biztonságpolitikai, nemzetbiztonsági szervezési és egészségügyi ellátási problémákat, hanem országos, vagy regionális nagyobb létszámú embert vonzó események is. Az ilyen típusú eseményekre a különböző szervezetek, hatóságok eltérő módon készülnek fel és a köztük lévő koordináció elengedhetetlen ahhoz, hogy szükség esetén sikeres káresemény kezelés történhessen meg.

A civil lakosságot fenyegető biológia, vegyi, nukleáris, terror támadások/cselekmények és természeti erők okozta csapások az egészségügyi ellátórendszereket speciálisan is érintik, hisz a sérültek, megbetegedettek ellátását a katasztrófák közepette is biztosítani kell. Az ilyen helyzetben előálló baleseti és megbetegedési mechanizmusoknál sokszor fontos szempont a tömeges jelleg, ami más típusú szervezési és ellátási sémák alkalmazását követeli meg, szem előtt tartva a triage szerepét. A tömeges ellátás és triage koncepcióiban az elmúlt időszak hozott változásokat, melyek elemzése hozzásegít a korszerű katasztrófa-egészségügyi ellátás megtervezéséhez és megszervezéséhez.

Irodalom:

Buda, P. (1997) Tömeges balesetek következményei, felszámolásának szervezési feladatai. Honvédorvos, 49;3:168-172.
Duncan, WJ., Ginter, PM, Rucks, AC, Wingate, MS, McCormick, LC. (2007) Organizing emergency preparedness within United States public health departments. Public Health, 121;4:549-565.
Göndöcs, Zs. (2001) Tömeges balesetek Kresz Géza idejében. Magyar Mentésügy, 21:26-28.
Kanter, RK, Moran, JR. (2006) Hospital emergency surge capacity: an empiric New York statewide study. Annals of emergency Medicine, available online 18 December.
Kvetan, V. (1999) Critical care medicine, terrorism and disasters: Are we ready?(Editorial) Critical Care Medicine, 27;5:873-874.
Lendvai, R. (2001) A lakosság felkészítése katasztrófára: beszámoló az V. Máltai Országos Elsősegélynyújtó Konferenciáról. Magyar Mentésügy, 21;4:163-164.
Raffai, M. (2003) A kórházi betegellátás folytonossága: 1. A váratlan események megelőzése és a károk helyreállítása. Informatika és Menedzsment az Egészségügyben, 2;1:12-15.
Raffai, M. (2003) A kórházi betegellátás folytonossága: 2. A váratlan események megelőzése és a károk helyreállítása. Informatika és Menedzsment az Egészségügyben, 2;2:27-31.
Rubinson, L., Nuzzo, JB., Talmor, DS. O'Toole, T., Kramer, BR., Inglesby, TV. (2005) Augmentation of hospital critical care capacity after bioterrorist attacks or epidemics: Recommendations of the Working Group on Emergency Mass Critical Care. Critical Care Medicine, 33;10:2393.
Svéd, L. (2002) Biológiai hadviselés: bevezető. Orvostovábbképző Szemle, 9;10:16-18.
Szedresi I. (1999) Gondolatok a katasztrófatörvény megjelenése után. Budapesti Közegészségügy, 31;3:254-256.
Sztanojev, Gy., Kéri T. (1997) Triage: az osztályozás áttekinthetőségének jelentősége rendkívüli körülmények között. Honvédorvos, 49;3:162-167.
Ternák, G. (2002) Szép, új biológiai halál. Kórház, 9;2:5-8.

előírt nyelvtudás: B2 komplex
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )