Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Simonyi Gábor
Gráfszinezések

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
matematika- és számítástudományok
Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola

témavezető: Simonyi Gábor
helyszín (magyar oldal): BME VIK SZIT
helyszín rövidítés: BME


A kutatási téma leírása:

A gráfok színezésével kapcsolatos legalapvetőbb mennyiség a kromatikus szám. Ez az egyik legtöbbet vizsgált gráfparaméter, a vele kapcsolatos tételeknek se szeri se száma. Miközben sok mindent tudunk a kromatikus számról, még több az, amit nem tudunk. Számos évtizedek óta nyitott kérdés (Erdős-Faber-Lovász sejtés, Reed sejtés, Hedetniemi sejtés) megoldatlan. Rengeteg kromatikus szám típusú egyéb paraméter is felbukkant az elmúlt években, évtizedekben, melyek újabb kérdéseket vetnek fel e rokon paraméterek viselkedésével kapcsolatban. Tipikusan a feladat ezek megbecslése különféle gráfosztályokon, illetve annak tisztázása, hogy az új paraméter milyen viszonyban van a kromatikus számmal, mennyire térhet el attól.

A téma művelése során a fenti típusú kérdésekre keresünk választ.
Ideális esetben a téma iránt érdeklődő hallgató már TDK dolgozat vagy diplomamunka készítés keretében ilyen paraméterekkel foglalkozott, és doktori tanulmányai alatt a már így megkezdett munkát folytathatja.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2018-01-31


2023. X. 03.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2023. december 5-én, kedden 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )