Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Szerb László
Kisvállalati versenyképességi kutatások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
közgazdaságtudományok
Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola

témavezető: Szerb László
helyszín (magyar oldal): Pécs Rákóczi u. 80
helyszín rövidítés: KTK


A kutatási téma leírása:

A kisvállalatok gazdasági jelentősége közismert, ugyanakkor maga a mikro- kis- közepes méretű (MKKV) vállalati szektor roppant heterogén összetételű, magában foglalva részmunkaidős vállalkozásokat és nemzetközi szinten is komoly középvállalatokat. A kisvállalati kutatások is meglehetősen szétágazóak, legtöbbször a vállalati működés egyes tényezőire – pénzügy, stratégia, digitalizáció stb. – fókuszálnak. A versenyképességi kutatások pedig tipikusan nagyobb méretű cégeket céloznak, a kisvállalati alkalmazás hiányzik. A PTE KTK keretén belül a kisvállalatok szisztematikus kutatása 2007-be kezdődött, és azóta majd 1000 hazai cégről rendelkezünk átfogó adatokkal. A későbbiekben mérleg és eredményadatokkal gazdagítottuk az adatállományt. 2017-ben elkezdődött az adatgyűjtés más országokban (Spanyolország, Costa Rica, Kolumbia) is. Az adatokat a Kisvállalati Versenyképességi Index (KVI) kutatás keretében rendszereztük, ahol a versenyképesség 10 dimenzióját alakítottuk ki. Az adatállomány alkalmas a kisvállalati működés több-szempontú vizsgálatára a humán erőforrás, a nemzetköziesedés, a digitalizáció vagy a stratégia területén.

előírt nyelvtudás: angol
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2018-09-06


2019. I. 10.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. február 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )