Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Villamos zavarok elektronikus fogyasztásmérőre gyakorolt hatásának az analizálása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Miskolci Egyetem
informatikai tudományok
Hatvany József Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Blága Csaba
helyszín (magyar oldal): Villamosmérnöki Intézet
helyszín rövidítés: VMI


A kutatási téma leírása:

A villamos energia ma már teljesen beépült a mindennapi életünkbe. A villamos energia biztonságos szolgáltatásához hozzátartozik a fogyasztott energia pontos mérése. Az elektronikai berendezések, a teljesítményelektronikai –vezérlők és - szabályozók elterjedése, de csak a klasszikus értelemben vett fogyasztók üzemeltetetése, illetve a különböző környezeti hatások (pl. villám) zavarokat okoznak a villamos hálózaton. A korszerű fogyasztásmérő órák már nem elektro-mechanikus, hanem elektronikus mérési elven működnek. Fontos lenne megvizsgálni a zavarok hatását az elektronikus fogyasztásmérők működésére vonatkozóan. A National Instruments cég korszerű laboratóriumi és ipari igényeknek is megfelelő hardver és szoftver eszközöket fejleszt, gyárt és forgalmaz, amelyekkel a Miskolci Egyetem Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszéke is rendelkezik. Ezek széleskörűen alkalmazhatók mind tudományos, mind gyakorlati mérések elvégzésére, illetve olyan platformok kifejlesztésére, amelyek a fogyasztásmérők vizsgálatára is célszerűen felhasználhatók. A projekt célja ezen lehetőségek tanulmányozása, a megfogalmazottaknak megfelelő mérések kialakítása először laboratóriumi körülmények között, majd ígéretes eredmények esetében a munka tovább folytatása.

további elvárások: 
MSc szintű villamosmérnöki oklevél, informatikai-programozási ismeretek, méréstechnikai jártasság és/vagy érdeklődés, kutatói-oktatói hajlam, angol nyelv magabiztos ismerete és használata

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2018-08-01

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )