témavezető: Balogh Péter
helyszín (magyar oldal): Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kar helyszín rövidítés: DEGTK
A kutatási téma leírása:
Élelmezésbiztonság akkor valósul meg, ha fizikai, szociális és gazdasági értelemben minden ember mindenkor elegendő, biztonságos és tápláló élelmiszerhez jut hozzá az aktív és egészséges életvitelt fedező napi táplálkozási szükségleteinek és élelmiszer-preferenciáinak kielégítéséhez. Ez többdimenziós politikát igényel, beleértve a fenntartható mezőgazdaság, az élelmiszer-feldolgozás és -kereskedelem kialakítását, illetve a kiszolgáltatott csoportoknak biztosított pénzügyi segítségnyújtást és az alultápláltság elleni küzdelemre irányuló munkát is. Az élelmezésbiztonság hiányának kezelése mindig is alapvető fontosságú volt a nemzetközi fejlesztésben és a humanitárius segítségnyújtásban. Tekintettel a mezőgazdasági piacok és a nemzetközi értékláncok egymástól való kölcsönös függésére, az élelmezésbiztonságot egyre gyakrabban elismerik globális közjóként, amelyhez kollektív fellépésre és nemzetközi irányításra van szükség.
A kutatás célja az, hogy felmérjük az élelmezésbiztonság szakirodalmát és ezek hálózatát, az élelmezésbiztonság legjelentősebb problémáit és a Nemzetközi Élelmezésbiztonsági Index valamint a Globális Éhezési Index számításához használt mutatók közötti kapcsolatokat számszerűsítsük.
Az élelmezésbiztonság szakirodalmának vizsgálata a Gephi 0.9.1 hálózatelemzési szoftver alkalmazásával. A Nemzetközi Élelmezésbiztonsági Index (Global Food Security Index) számításakor három nagy tényezőt vizsgálnak, amelyeket további 28 altényezőre bontanak. Célunk ezeknek a tényezőknek a részletes vizsgálata többváltozós regresszióelemzéssel és a Globális Éhezési Index (Global Hunger Index) számításához használt különböző mutatók statisztikai elemzése az SPSS 23.0 programcsomag alkalmazásával.
előírt nyelvtudás: magyar ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol felvehető hallgatók száma: 1