Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vörös Mihály László
Helyi élelmiszer ellátó rendszerek (HÉER)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Vörös Mihály László
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Az élelmiszerpiacok nemzetközivé válása és globalizációja a fejlett és fejlődő országokban egyaránt fokozódik. Ezzel egyidejűleg az urbanizáció mind fizikai, mind pszichikai értelemben megnöveli a távolságot a városban és a vidéken élők között, ami a városi lakosok elszigetelődéséhez vezet. A városban élők gyakran nem tudják pontosan, hol, kik és hogyan termesztik, állítják elő számukra az élelmiszert, nem ügyelnek azok eredetére, összetevőire. A gyors ütemű urbanizáció következménye, hogy a fejlett országokban lecsökken a mezőgazdaság nemzetgazdaságon belüli aránya. Ugyan léteznek biztonságos élelmiszer ellátó rendszerek, de a lakosság kevesebb, mint 5%-a termel élelmiszert. Olyan viszonyok között, ahol a fogyasztók távol élnek az élelmiszer előállítás helyszíneitől, sokan közülük elveszítik a létező élelmiszer ellátó rendszerrel kapcsolatos reális értékítéletüket, közömbössé válnak a vidéki tájak és életmód iránt és nincsenek tisztában a vidéki területek és a mezőgazdasági termelés által biztosított bonyolult ökoszisztéma szolgáltatások egyedi értékével. Annak ellenére, hogy egyre növekszik az érdeklődés az étrend az egészség valamint a környezettudatosság iránt, a városi lakosok többségét csak a szupermarketekben árusított termékek mennyisége és ára érdekli. A helyi élelmiszer ellátó rendszer (HÉER) fogalmán olyan egyedi, egy adott régióban földrajzilag is körülhatárolható, gazdasági-társadalmi formációt, ill. ökoszisztémát értünk, amely speciális természeti, talaj és éghajlati adottságokkal, mikroorganizmusokkal, növény- és állatfajtákkal, valamint emberi, technikai erőforrásokkal és infrastruktúrával jellemezhető. A HÉER működtetésének célja, hogy az adott régióban élő termelők a helyi fogyasztókkal szoros kapcsolatot tartva, a különleges helyi adottságok kiaknázásával mezőgazdasági- és élelmiszertermékek széles választékával lássák el a helyi fogyasztókat, a térség élelmiszer önellátásának fejlesztése, az egészséges táplálkozás, az életminőség javítása érdekében.

előírt nyelvtudás: magyar
felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-06-27

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )