Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Heil Bálint
Kovács Gábor
Ipari célú faültetvények vizsgálata a közép-kelet-európai térségben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Soproni Egyetem
erdészeti és vadgazdálkodási tudományok
Roth Gyula Erdészeti és Vadgazdálkodási Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Kovács Gábor
társ-témavezető: Heil Bálint
helyszín (magyar oldal): Soproni Egyetem
helyszín rövidítés: SOE


A kutatási téma leírása:

Az erdőkkel szemben támasztott társadalmi, gazdasági igények fokozatosan nőnek, így pl. súlyos ellentmondások alakultak ki az ártéri erdők területén a természetvédelmi és fatermesztési igények között. Ezzel összefüggésben az ipari és energetikai felhasználási célú faültetvények telepítése és fenntartása témaköre az elmúlt években fokozott figyelmet kapott térségünk erdőgazdálkodásában. Hazánkban az elmúlt hetekben zárult le a szakminisztériumok egyeztetése, amely nyomán rövidesen megjelenik a faültetvényekre vonatkozó új szabályozás, kapcsolódva az elmúlt évben kiírt, mintegy 58 Mrd Ft kerettel bíró erdő- és faültetvény telepítési támogatáshoz.
A PhD témakiírás – a KFI elmúlt évtizedben folyó kutatásaihoz kapcsolódóan – a faültetvények termesztési rendszerét hivatott vizsgálni. Mivel térségünkben a gyors biomassza termelésre alkalmas fafajok növekedésének korlátozó tényezői közül a víz- és a tápanyagellátottság a legfontosabbak, ezek paramétereit kívánjuk kutatni, komplex modellszámításokba illesztve.
Vizsgálatainkat nemzetközi kutatási együttműködésben, a Drezdai Egyetem Környezettudományi Karával együttműködve kívánjuk végezni.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-06-10

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )