Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tóth Tamás
Hargita megye integrált turizmus-és gazdaságfejlesztési lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Tóth Tamás
helyszín (magyar oldal): SZIE
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A helyi gazdaságfejlesztési vizsgálatának fontosságát nem nehéz indokolni, mert a magyar lakta területeteken talán éppen a gazdaság fejlesztésére van a legnagyobb szükség. A gazdasági stratégiai tervezést természetesen mindig a települések életének összefüggéseiben kell folytatni. A helyi közösségek problémáinak kezelése holisztikus megközelítést igényel. A gazdálkodás egyre terjedő és Európában meghatározó modellje sokkal többet jelent, mint egyszerű árutermelést. Abból a felismerésből táplálkozik, hogy egy település nem csupán a termelés színtere, hanem biológiai és társadalmi élettér. A helyi gazdaságfejlesztés arra is hivatott, hogy hozzájáruljon a település fennmaradásához és az ott élők számára elfogadható életkörülményeket teremtsen.
Olyan integrált fejlesztés érdemes megvalósítani, amely összevonja a piaci szolgáltatókat, és egységes csomagokat állít össze, amely mindenik számára pozitív hozadékkal szolgálhat. Marketing, korszerű kommunikációs technikák használata stb. A vizsgálat fókuszál főképpen az elöregedés és elvándorlás csökkentésére, a fiatalok itthon tartására és hazacsábítására, munkahely és befektetési lehetőségek teremtésére. Közép-romániai régió és főképpen Hargita megyei területi lehatárolással.
A versenyképesség, ill. a fenntartható gazdasági fejlődés meghatározó eleme a környezetbarát, minőségi szolgáltatás-orientált gazdaság működtetése, mely a helyi térstruktúrában ágyazódik be. A természeti erőforrás-felhasználás hatékonyságának növelése, az ipari parkok és létesítmények „ipari ökoszisztéma” alapon történő szervezése, az öko-innováció és a környezettudatos háztartási gyakorlat elterjedése csökkenti a környezetterhelést, egyben javítja a versenyképességet, az életminőséget.

A javaslattevőnek a témával kapcsolatos legfontosabb publikációi (3 db, az utolsó 5 évből):

Tamás TÓTH, Csaba BÁLINT: RELEVANT METHODS AND PROCESSES IN REGGIONAL PLANNING AND TERRITORIAL DEVELOPMENT In: LOCAL DEVELOPMENT IN THE CENTRAL EUROPEAN PERSPECTIVE. 253 p. Rzeszów: University of Rzeszów, 2015. pp. 21-47. (ISBN:978-83-6039-73-0)

Tóth T, Káposzta J, Puskás J (szerk.) Regionális gazdaságfejlesztés és menedzsment (elmélet)
Gödöllő: Szent István Egyetemi Kiadó, 2014. 191 p. (ISBN:978-963-269-403-0)

Tóth T, Jóna Gy: Concepts of the Territorial Capital SELYE E-STUDIES 2012: pp. 1-15. (2012)

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )