Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kelet-Közép-Európa komplex társadalmi-gazdasági töltetű térszerkezete, a térszerkezeti mezők spaciális összefüggései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Egri Zoltán
helyszín (magyar oldal): SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A kutatási téma feldolgozásának célja, hogy a még napjainkban is transzformálódó kelet-közép-európai régió térszerkezeti sajátosságait, annak alkotórészeit és mezőit áttekintse, ill. ismertesse. A témának jelentős előzményei vannak a kiválasztott térre vonatkozóan ("közép-európai, vagy sárga banán", "közép-európai pentagon", "új banán"). A főbb tanulmányokban mind a fejlettebb, mind az elmaradottabb, mind pedig az egyéb köztes terek is lehatárolásra kerültek, sokszínű "geodizájnt", ábrát és modellt eredményezve. Jelen téma részletes kitekintést nyújt az egyes térszerkezeti mezők (főként a társadalom és a gazdaság, valamint a hálózat, a környezet, intézmények, stb.) mélyszerkezetébe, területi egyenlőtlenségeibe, valamint azok térbeli, funkcionális és időbeli folyamataiba. Emellett a kutatási téma kiemelt célja az EU térségi, térszerkezeti vonatkozású politikák (pl. regionális és vidékfejlesztési politika, közös agrárpolitika) hatásmechanizmusainak feltérképezése, a többváltozós matematikai-statisztikai és térbeli (térökonometriai) összefüggések ismertetése.

Kutatási részterületek:

1. A fejlődés összefüggő övezeteinek, a köztes terek, valamint a periferikus és a félperiferikus régiók térbeli vizsgálata, a főbb hatótényezők azonosítása egy kiválasztott területi entitásban, valamint a jövőbeli szcenáriók megfogalmazása.
2. Egy-egy (tetszőlegesen választott) térszerkezeti mezőre ható tényezők, folyamatok beazonosítása egy kiválasztott területi entitásban, valamint a jövőbeli szcenáriók megfogalmazása.
3. Az EU térbeli vonatkozású fejlesztéspolitikák (agrár- és vidékpolitika, regionális politika) hatásmechanizmusainak térszerkezetet érintő feltérképezése, jövőbeli forgatókönyvek ismertetése.
4. A térszerkezeti mezők (társadalom, gazdaság, hálózat, környezet, intézmények) komplex spaciális összefüggéseinek feltárása, térszerkezeti sajátosságok ismertetése egy választott területi entitásban.


A javaslattevőnek a témával kapcsolatos legfontosabb publikációi (3 db, az utolsó 5 évből):
1. Egri Zoltán: Térségi egészségegyenlőtlenségek az európai makrorégióban (kelet-közép-európai szemszögből). TERÜLETI STATISZTIKA 57:(1) pp. 94-124. (2017)
2. Egri Zoltán , Tánczos Tamás: Spatial Layers and Spatial Structure in Central and Eastern Europe. REGIONAL STATISTICS 5:(2) pp. 34-61. (2015)
3. Egri Zoltán: A város- és várostérség-tipizálás alapjai Kelet-Közép-Európában. TÉR ÉS TÁRSADALOM 28:(2) pp. 87-104. (2014)


Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )