Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Remenyik Bulcsú
A kereskedelmi szálláshelyek minőségiturizmusra való áttérésének és a fogyasztói szokások átalakulásának hatásai a magyarországi turizmusiparra

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Remenyik Bulcsú
helyszín (magyar oldal): SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A desztinációk versenyképességének növelése céljából fejleszteni szükséges a térségben lévő attrakciókat, szálláshelyeket, javítani kell a régió megközelíthetőségét és negyedik elemként a terület vendégszeretetének a kiépítése is fontos feladatnak számít. A tavaly elfogadott Turizmusfejlesztési törvény 4 versenyképes desztináció fejlesztését írja elő, az előzőekben említett 4 A-ból a szállodaiparunk és a nemzetközi szinten mért attrakcióink jelentős része is a kormány által kijelölt térségekbe koncentrálódik.
A szállodamenedzsment során nagy hangsúlyt kell fektetni a szállodai vagyon- és költséggazdálkodás megfelelő kialakítására és a szállodai innováció, kutatás, fejlesztés, beruházás tevékenységére is. A szállodai férőhelyek számának az emelkedése mellett fontos a kereskedelmi szálláshelyek kapacitás-kihasználtságának a növelése és az ehhez szükséges újabb célcsoportok megnyerése, a versenytársak helyzetének jobb megismerése.
A turizmusipar teljesítményének legfontosabb mérési lehetőségei közé tartozik a kereskedelmi szálláshelyek adatainak az elemzése és az egyes szálláshelyeket látogató turisták fogyasztási szokásainak és költési hajlandóságának a vizsgálata, mérése. A magyarországi minőségi turizmus kiépítésében fontos feladatot jelent a szállodaiparunk csillagfokozatainak további emelése és az idegenforgalmi piac keresletének a diverzifikálása.
A szálláshelyek további fejlesztése során figyelembe kell venni a helyi lakosság és a vendégek elégedettségét is, a kereslet diverzifikálásának értelmében szükséges a kijelölt desztinációkba vonzani a magasabb költéssel rendelkező turistákat.
A fenntartható turizmus kialakításának az érdekében fontos a környezettudatos viselkedés kialakítása a kereskedelmi szálláshelyeken.


Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )