Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A köztesség irodalma: az intermedialitás mint létmód és olvasásmód

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
irodalom- és kultúratudományok
Irodalomtudományi Doktori Iskola

témavezető: Tóth Ákos
helyszín (magyar oldal): oktató szobája
helyszín rövidítés: 0130


A kutatási téma leírása:

Az intermedialitás poétikája és poétikái: az irodalmi szöveg köztes medialitására, médium-érzékenységére referáló elméleti tanulmányok és műelemzések képezik kutatásaim legfőbb tárgyát. Egyrészről a köztesség ezen irodalmi leírása a hagyományos komparatisztika által „tárművészetek” együttműködése néven leírt jelenség megfigyelését jelenti, vagyis az irodalom és más művészeti ágak reflektált, szándékolt egymásra hatásából következő hatások és következmények rögzítését. Másrészről olyan összehasonlító vizsgálatok is ide tartoznak, melyekben az irodalmi mű lemond intencionált elsőségéről, és egy lesz a tárgyalt, értelmezésre váró jelek, jelformánsok közül, vagyis betagozódik a mindenkori kultúrát megalkotó változatos jelzéseknek sorába, egy médiumérzékeny antropológia darabjaként. Ezzel összefüggésben olyan értelmező keretek bevezetése nyomán feltáruló irodalomtudományi, -történeti konklúziók levonását is lehetségesnek tartom, mint a „múzeum” vagy a „város”. A modern tér e két archetípusa lényegében magára a modernség-eszmére való állandó visszavonatkoztatásban az esztétikának alapul szolgáló tudás és ismeret (ideológia) alakzatainak megragadásához segít hozzá.
Tandori Dezső életműve, mint sok szempontból az irodalmiságnak imént leírt „határterületein” mozgó művészi gyakorlat régóta érdeklődésem homlokterében áll. A Tandori kiterjedt irodalmi, művészi, fordítói munkásságával, valamint a vonatkozó irodalomtörténeti korszakok eseményeivel, történéseivel foglalkozó tudományos dolgozatok vezetését szintén vállalom.

előírt nyelvtudás: angol
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): német
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-08-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 1.2357 ( 2017. V. 15. )