Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Benkő János
Újrahasznosítási logisztika modellezése

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Benkő János
helyszín (magyar oldal): SZIE
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Papírgyűjtés, üvegvisszaváltás, akkumulátorok és használt elemek leadása, az egykori MÉH telepek tevékenysége mind régről ismert fogalmak. A gépjárművek, az elektronikai és elektromos berendezések újrahasznosítása, újrafeldolgozása, a veszélyes hulladékok kezelése, pedig napjaink divatos témája. Mivel a felsorolt tevékenységek szerteágazó területet ölelnek fel, ezért a laikus számára úgy tűnhet, hogy kezelésük eltérő menedzsmentkérdéseket vet fel, pedig az újrahasznosítási (visszutas) logisztika összefoglaló elméleti hátteret jelent e problémák megoldásához.
Annak ellenére, hogy az újrahasznosítás nem új fogalom a gyakorlatban, a visszutas logisztika elméleti hátterével a külföldi szakirodalom is csak a 1980-as években kezdett el foglalkozni. A hazai szakirodalom forrásai, pedig még ennél is szűkösebbek. Ezt támasztja alá, hogy jelenleg az angol elnevezés -reverse logistics- talán a legismertebb hazánkban, aminek több magyar megfelelő is használatos, mint például a visszirányú, reverse (Mike (2002)), illetve inverz logisztika (Rixer (1995)), de ide sorolhatjuk a recycling logisztikát is (Cselényi et al. (1997)). Ez utóbbin belül többek között beszélhetünk hulladékkezelési és újrafeldolgozási logisztikáról. A újrahasznosítási logisztikában felmerülő készletezési problémák kezelésére adható megoldások közül néhány magyar nyelven is elérhető (Richter és Dobos (2003)), Dobos (2004)). Reményeink szerint azonban az elkövetkezendő években, a hazai szakirodalomban az újrahasznosítási logisztika elnevezés fog teret nyerni, ami nemcsak a fogyasztási és termelési folyamatból kivont használt termékek kezelését tartalmazza, hanem azoknak a fogyasztási és termelési folyamatba történő ismételt bevonását is.
A cél a külföldi (elsősorban angolszász) szakirodalom feldolgozásával átfogó képet adni, rendszerezni a gyakorlatban alkalmazott elméletet és új ötletekkel gazdagítani az eddigi eredményeket. A téma aktualitását a szigorodó szabályozások támasztják alá. A termék életciklusa során keletkező hulladék kezelésével kapcsolatban az Európai Unió és hazánk is számos új törvényt hozott a közelmúltban (az elhasználódott járművekről szóló 2000/53/EK irányelv, a hazai szabályrendszerben a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény, Hulladékká vált gépjárművekről szóló előterjesztés KvVM/TJF/126/2/2004), stb.

Publikációk a témakörben:
1. Benkő J. (2002): Solution of Periodic Review Inventory Model with General Constrains. Hungarian Agricultural Engineering, Nr.15/2002. 62-64 p.
2. Cselényi J.- Mang B.- Bányainé Tóth Á.- Bányai T. (1997): A recycling logisztika, mint a logisztikai kutatások dinamikusan fejlődő egyik új iránya, Logisztika, 1. sz., 8-13.
3. Dobos, I. (2002): The optimality of Richter's model of repair and waste disposal, Working Paper Nr. 10, Department of Business Economics, Budapest University of Economics and Public Administration
4. Dobos I. (2004): Készletmodellek a visszutas logisztikában, In: Czakó E., Dobos I., Kőhegyi A. (Szerk.): Vállalatai versenyképesség, logisztika, készletek: Tanulmányok Chikán Attila tiszteletére, BKÁE Vállalatgazdaságtan tanszék, (2004), Budapest, 290-303
5. Ferrer, G., Whybark, D. C. (2000): Material Planning for a Remanufacturing Facility, Production and Operations Management Vol. 10, 112-124
6. Fleischmann, M., Bloemhof Ruwaard, J.M., Dekker, R., van der Laan, E. van Nunen, J.A.E.E., van der Wassenhove, L.N. (1997): Quantitative models for reverse logistics: a review. European Journal of Operational Research 103, 1-17


Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )