Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vágvölgyi Csaba
Takó Miklós
Egészségvédő antioxidáns hatású fenolok fermentációs és enzimatikus úton történő feldúsítása élelmiszer alapanyagokban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
biológiai tudományok
Biológia Doktori Iskola

témavezető: Takó Miklós
társ-témavezető: Vágvölgyi Csaba
helyszín (magyar oldal): SZTE TTIK Mikrobiológiai Tanszék
helyszín rövidítés: SzTE


A kutatási téma leírása:

A fonalasgombák az emberi szervezetre gyakorolt jótékony hatásáról (pl. gyulladás- és vérnyomáscsökkentő hatás) ismert antioxidáns fenolvegyületek felszabadításában is jelentősek. Béta-glükozidáz enzimeik segítségével glikozidos fenolokban gazdag növényi maradványokból a szervezet számára könnyen felvehető, magas antioxidáns aktivitású szabad fenolok állíthatók elő, amelyek természetes eredetű kiegészítőként élelmiszerekhez adhatók. A kutatási program célja antioxidatív fenolok glikozidokból történő felszabadításához szükséges biológiai-enzimológiai feltételek vizsgálata nagy antioxidatív kapacitással rendelkező növényi maradványokon, ezzel együtt új gombatörzsek/enzimek azonosítása, melyek sikerrel alkalmazhatók természetes eredetű, egészségvédő élelmiszer-adalékanyagok előállítására. A kutatás analitikai HPLC protokollok kidolgozására, antimikrobiális hatás vizsgálatokra és az antioxidatív fenol felszabadulás kinetikai elemzésére is kiterjed.
A kutatócsoport főbb publikációja a témában:
1. Krisch J, Bencsik O, Papp T, Vágvölgyi Cs, Takó M: Characterization of a β-glucosidase with transgalactosylation capacity from the zygomycete Rhizomucor miehei. Bioresource Technology 114: pp. 555-560. (2012)

előírt nyelvtudás: angol
további elvárások: 
MSc fokozat (pl. biológia, biomérnök, élelmiszermérnök)

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-09-27

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )