Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Csath Magdolna
A regionális képességekre építő versenyképesség javítás előnyei a változó világgazdaságban, különös tekintettel az országon belüli területi tőke, valamint a V4 országokk

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Csath Magdolna
helyszín (magyar oldal): SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A világgazdaság jelentős átalakulásban van. A globalizáció okozta egyenlőtlenség növekedés, regionális lemaradás miatt egyre nagyobb figyelem fordul a regionális együttműködésben rejlő lehetőségek kihasználása felé. A „negyedik ipari forradalomnak” nevezett felgyorsult technológiai változások is ráirányítják a figyelmet annak kutatására, hogy hogyan lehet a folyamatban lévő munkaerőpiaci és technológiai változások okozta problémákat kezelni, ill. a kínált lehetőségeket az országokon belüli helyi adottságok, - mint például a területi és kulturális tőke - jobb hasznosításával, valamint a földrajzilag, kulturálisan és történelmi tapsztalatokat tekintve egyaránt egymáshoz közel lévő országok közötti együttműködés erősítésével kihasználni. Érdemes külön figyelmet fordítani ezen belül a regionális tudásklaszterek létrehozásában rejlő lehetőségek kutatására.
A kutatási téma célja annak feltérképezése, hogy a magyar gazdaság versenyképességét hogyan lehetne javítani egyrészt a régiók sajátos képességeinek hatékonyabb hasznosításával, másrészt a V4-ekkel való tudatosabb gazdasági együttműködéssel, különös tekinettel a regionális tudásalapú klaszterek kialakítása kínálta lehetőségekre, amelyen keresztül lehetőségünk nyílhatna a technológiai haladásba való tudásalapú bekapcsolódásra.

előírt nyelvtudás: English

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )