Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Vasa László
A szürkegazdaság jelentőségének, kiterjedésének vizsgálata és néhány háztartásökonómiai aspektusa (Evaluation and household economics aspects of the shadow economy)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Vasa László
helyszín (magyar oldal): SZIE
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A közgazdasági elemzések alapvető problémája, hogy egy adott nemzetgazdaság által megtermelt GDP elemzésekor milyen tevékenységeket vegyünk figyelembe. Nem tartható – ugyanakkor alkalmazott – az a logikusnak tekinthető módszer, mely szerint csak a piaci szektorban megtermelt és elosztott javakat és szolgáltatásokat veszünk számításba. A szürkegazdaság kialakulásának alapvető oka az, hogy az igazságtalanul elosztott közterhek és az egyre növekvő mértékű adóztatás miatt az emberek - gyakran a létfenntartás érdekében - menekülnek a nyilvántartás elől, illetve egész egyszerűen a legkézenfekvőbb, legkevésbé körülményes szervezési módot választják szükségleteik kielégítésére, s nem látják értelmét az ügyletek dokumentálásának. A fejlődőnek nevezett országokban a piacosítás még nem áll olyan fokon, mint a nyugati országokban, így a szürkegazdaság aránya is sokkal nagyobb. A gazdaság intézményi elemzése esetén a háztartást speciális működési mechanizmussal és társadalomszervezettel rendelkező szereplőként kell figyelembe venni, mivel sem a formális-informális, sem az első-második gazdaságokat definiálni szándékozó duális metszet nem képes átfogni a nemzet- és a világgazdaságban lejátszódó folyamatok teljes körét. Ennek oka, hogy egyrészt pl. az otthoni munka egyikbe sem sorolható, másrészt a háztartás önálló intézményként is felfogható. A háztartások által előállított termelési érték mikroszintű becslésekor két alapproblémát kell megoldanunk: szükséges a háztartási termelés nagyságának mérése és a megtermelt javak és szolgáltatások értékének pénzben való kifejezése. A termelés volumenének megállapítása rendkívül nagy problémát jelent, mivel sem a termelésben felhasznált források, sem a termelés eredményének mérése nem megoldott.
A szürke- és feketegazdaságot a szakirodalom nem mindig különíti el, s gyakran egységesen "földalatti gazdaságról" beszél (vö. Samuelson-Nordhaus [1990]), tehát a kutatás fontos feladata a fogalmi lehatárolások aktualizálása és egyben adaptációja is. További kutatási részterületek: a háztartási szféra szerepe a GDP-ben, a mérési módszerek kritikája, a háztartások szürkegazdaságban betöltött szerepének vizsgálata.

A témavezető kapcsolódó publikációi

1. Vasa, L. (2003): A háztartási termelés értékelési módszereinek kritikai elemzése. Partiumi Egyetemi Szemle. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad, 141-152 pp. ISSN 1582-9952.
2. Vasa, L. (2005): Háztartás-gazdaságtan. Egyetemi jegyzetet. SZIE GTK, Gödöllő.
3. Vasa, L. (2005): Economic coherences between food consumption and income conditions in the Hungarian households. Annals of Agrarian Sciences. Vol. 1. ISSN 1512-1887. ISSN 0046-5518 pp. 228-232
4. Vasa, L. (2010): A háztartás-gazdaságtan elméleti alapjai. Műegyetemi Kiadó, Budapest. ISBN 978-963-313-005-6; 142 p.
5. Vasa L. (2011): A családi gazdálkodás ökonómiája. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest. 227 pages. ISBN 978-963-9935-81-5

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )