Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tóth Tamás
Lokális terek változása - helyi gazdaságfejlesztési lehetőségek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Tóth Tamás
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A téma célja a lokális terek átalakulásának, változásának vizsgálta, különös tekintettel a helyi gazdaságfejlesztés lehetőségére. A gazdasági előnyök elsődleges vizsgálati területi egysége ugyanis a lokális térség, amelyen belül úgy lehet munkahelyet változtatni, hogy közben nem kell lakást cserélni (lényegében egy ingázási övezet). A regionális elemzésekben ebből adódóan egyre nagyobb figyelmet kell szentelnünk a lokális térségek vizsgálatának.
A nemzetközi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a lokális térségek kiinduló helyzetét, adottságait figyelembe véve térségtípusonként igen eltérő fejlődési pályák valószínűsíthetőek, például reálisan csak igen kevés térségben lehet tudásteremtésen alapuló gazdasági fejlődésre számítani.
A helyi gazdaságfejlesztés elmélete és gyakorlata régóta vizsgált kérdés a fejlett gazdasággal rendelkező országokban. Napjainkra a hazai önkormányzatok is számos tapasztalatot halmoztak fel, amelynek feldolgozása megkezdődött. Kevésbé történtek azonban elemzések, összehasonlítások a különböző gazdasági bázisú válságtérségekben alkalmazott stratégiák és azok eredményének összevetésére, értékelésére. Különösen érdekes lehet a kérdés vizsgálata hazánk különböző térterületein és nemzetközi összehasonlításban.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )