Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Timár Judit
Az egyenlőtlen területi fejlődés társadalmi hatásai

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Timár Judit
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Az egyenlőtlen fejlődés regionális, városi vagy falusi léptékben zajló magyarországi (vagy kelet- közép-európai, illetve ebbe a kontextusba helyezett) társadalmi hatásainak kutatása. E hatások megértése érdekében szükséges a folyamat jellemzőinek bemutatása mellett, annak strukturális okait is kutatni, melynek során végiggondolható a nyugati elméletek alkalmazhatósága éppúgy, mint új koncepcionális keretek megfogalmazása. Lévén azonban, hogy a kutatási téma a társadalmi tér átalakulására koncentrál, az annak formálásában, “termelésében” részvevő ágensekkel való foglalkozásnak kiemelt szerepet kell kapniuk. Vizsgálhatók az egyenlőtlenséget megtestesítő térfolyamatoknak (pl. falusi térségek periferizálódása, szuburbanizáció, dzsentrifikáció) mind az aktívabb, több döntési szabadsággal rendelkező szereplői éppúgy, mint a kevésbé mobilis, vagy akár mobilitásra kényszerített, leszakadó társadalmi csoportok. A lakosság, a gazdasági, (terület)politikai szereplők egymáshoz való viszonya, annak átalakulása az egyenlőtlen területi fejlődés társadalmi hatásainak kvantitatív és kavalitatív módszerekkel empirikusan feltárható kifejeződése.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )