Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Takácsné György Katalin
A mezőgazdasági üzemek szerepe a társadalmi és gazdasági fejlettség alakulásában, és a fejlettség térbeli vizsgálata erdélyi kistérségekben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Takácsné György Katalin
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A mezőgazdaság kialakult üzemi szerkezete nem tekinthető véglegesnek, az átalakulás nem fejeződött be. A rendszerváltás óta eltelt idő inkább növelte, mint csökkentette a különbségeket a kistérségek között, a polarizáció és a leszakadás a társadalmi és gazdasági fejlettségben is jelentkezik. A mezőgazdaságnak, mint ágazatnak a jelentősége ugyan fokozatosan csökken, de szerepe a vidéki népesség megtartásban, a vidék élhetőségében továbbra is meghatározó.
A kutatási téma keretében az átalakulás makrogazdasági folyamatainak vizsgálata mellett lehetőség nyílik azon tényezők feltárására, amelyek befolyásolják a különböző körülmények között élő gazdálkodók működési feltételeit, kiemelve a mezőgazdasági üzemek erőforrás gazdálkodását, a földhasználatot, valamint szerepüket a vidék gazdasági fejlődésében, ezzel is jellemezve az egyes térségeket.
A vidéki térségek életképessége, az életminőség a társadalmi fenntarthatóság egyik eleme. A téma lehetőséget ad egyrészt a mezőgazdasági földhasználat és a jövedelemtermelő képesség kapcsolatának vizsgálatára, másrészt az üzemstruktúra térbeli elhelyezkedésének a gazdasági fejlettségre gyakorolt hatásának vizsgálatára.
 
Öt legfontosabb, a témához kapcsolódó publikáció:
Takácsné György K (2015): Észak-Magyarország regionális sajátosságok, kkv jellemzők In: Ferencz Árpád (szerk.). II. Gazdálkodás és Menedzsment Tudományos Konferencia: "A vidék él és élni akar". Konferencia helye, ideje: Kecskemét, Magyarország, 2015.08.27-2015.08.28. Kecskemét: Kecskeméti Főiskola Kertészeti Főiskolai Kar, 2015. pp. 3-7.
Bakos I M, Tamus A-né, Takácsné György K (2014): A vidékfejlesztési támogatások területi eltérései Románia és Magyarország összevetésében. ERDÉLYI MÚZEUM 2014:(4) pp. 118-130.
Takács-György, K., Madaras A. (2012): People’s approach towards agricultural funds in the Gheorgheni Region. Turek Rahoveanu A, Andrei J (szerk.) Scientific Papers “Agrarian economy and rural development – realities and perspectives for Romania” Bukarest: Research Institute for Agricultural Economy and Rural Development, 2. pp. 314-317.
Takács-György K, Szabó-Ábrahám I, Bakos I, Takács I, (2012) Answers of a Romanian village to the economic and challenges. Scientific Papers. “Agrarian economy and rural development – realities and perspectives for Romania” Volume 3. pp. 318-324.
Takács-György K. – Páll Zs. – Takács I. (2007): The possibilities of the sustainable agriculture in Romania showed by the example of a small settlement. ERDN Conference 2007. Sinaia/Cumpătu – Romania. September 14-16, 2007.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )