Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sikos T. Tamás
A tanyás településrendszer helyzete a rendszerváltás után

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Sikos T. Tamás
társ-témavezető: Beluszky Pál
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A tanyás települési – gazdálkodási rendszer a magyarországi településállomány speciális eleme. Kialakulásáról, helyzetének, állapotának változásairól igen bőséges irodalom keletkezett az elmúlt száz év során, ám az utóbbi két, két és fél évtized folyamatáról jóval kevesebb információ áll a rendelkezésünkre. Pedig 1990 után a tanyák helyzetében életük „keretfeltételeiben” is gyökeres változások következtek be : így pl. a termelő a termelő – és szakszövetkezetek felszámolódása, a magángazdálkodás térhódítása s nem utolsósorban a tanyák megítélésében tapasztalható szemléletváltás : míg korábban a tanyákat a településállomány pusztulásra ítélt, hátrányos életfeltételeket nyújtó elemének tartották – s ezért felszámolásukat szorgalmazták –, ma már a kulturális örökség részének tekintik azokat, megőrzendő településhálózati elemnek. Míg a szocialista korszak évtizedeiben korlátozó intézkedésekkel, tiltásokkal kívánták a tanyafelszámolódást elősegíteni, ma olyan programok születnek, melyek a tanyán élők életfeltételeit kívánják javítani, a tanyák fennmaradását támogatni. Ezek hatékonyságát viszont kevéssé ismerjük (e „beavatkozások” pl. területről – területre más – más eredményt hozhatnak), mint ahogy kevés információnk van a tanyák kistérségről – kistérségre, településről – településre eltérő állapotáról, „jövőjükről”, melyek a tervezett programok, pályázatok hatékonyságát messzemenően befolyásolják.
A tanyás településrendszer mai állapotának vizsgálata a regionális kutatások fontos részterülete lehet.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )