Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Sikos T. Tamás
A gabonakereskedelem szerepe a Kárpát-medence 18–19. századi városodásában

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Sikos T. Tamás
társ-témavezető: Beluszky Pál
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A 18. század végén, a 19. században Magyarország egyik legfontosabb (egyes évtizedekben a legfontosabb) kiviteli áruja a gabona (ill. feldolgozott formában a liszt) volt. Mivel a nagytömegű gabona „mozgatása” nagyteljesítményű szállítási pályákhoz kapcsolódott (hajózható víziutak, később a vasútvonalak), e „pályák” kitüntetett pontjai – vasúti csomópontok, a folyókon „járműváltó” pontok, kikötők, átrakóhelyek stb. – a gabonakereskedelemnek kedvező telephelyet biztosítottak; a gabonakereskedelem, feldolgozás – malomipar –, raktározás hozzájárult a korabeli városfejlődéshez is. A kutatásnak ki kell térnie a gabonakivitel alakulására, a szállítás főbb útvonalaira, a kereskedőhelyek számbavételére s a gabonakereskedésnek a városállományra gyakorolt hatására (lélekszám-változás, tőkefelhalmozás, városfunkciók alakulása, a városhálózatban elfoglalt pozíció változásaira stb.). A téma feldolgozása elsősorban a szakirodalom feldolgozását, a korabeli statisztikák használatát igényli, de kívánatos egy-két gabonakereskedő városról (pl. Baja, Komárom, Moson, Győr, Vác stb.) esettanulmányt készíteni s ehhez levéltári forrásokat felhasználni.

A kutatási témát történeti érdeklődésű, esetleg a levéltári kutatásokban is bizonyos jártassággal rendelkező hallgatóknak ajánlom. A vizsgálat a korabeli Magyarország egészére (Kárpát-medence) kiterjedne, de elképzelhető lenne annak területi szűkítése is (pl. a Duna menti gabonakereskedő városokra).

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )