Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
L. Rédei Mária
A belföldi és nemzetközi mobilitás alakulása Magyarországon az utóbbi években, hatása a foglalkoztatottság területi adataira

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: L. Rédei Mária
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Magyarországon tartósan jellemző és egyik legnagyobb társadalmi –gazdasági problémája az alacsony foglalkoztatottsági ráta. Ennek okai összetettek, de az elmúlt időszakban a beruházások elmaradása és ezzel összefüggően a gazdasági növekedés hiányából vagy elégtelen voltából adódtak, valamint a mobilitási hajlandóság kicsi, és a magas lakástulajdonlással együtt járó röghözkötöttség korlátja a lehetőségekhez történő alkalmazkodásnak. A potenciális munkavállalók azért nem találnak munkát, mert a lakóhelyükön vagy annak közelében készségeiknek megfelelő munka nincs, és nem vállalják a munkahely településére történő utazást. A fejlett gazdasággal rendelkező országokban a lakóhelyek és a munkahelyek térbeli elkülönülése természetesnek tekinthető, és a kereslet és kínálat megfeleltetése érdekében a térbeli elérhetőség, a közlekedés fenntartása, alapvető cél. Kiírásunkban azt a vizsgálandó kérdést helyezzük fókuszba, hogy a mobilitás hogyan hat a foglalkoztatásra. Mennyiben igaz az, hogy a térbeli mobilitás növekedése a foglalkoztatási ráta növekedését is okozza? Ha igen akkor ezzel az életszínvonal javulását, stabilitását is befolyásolja.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )