Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Káposzta József
A vidéki térségek föld- és térhasználatának területi versenyképességét befolyásoló közgazdasági tényezők vizsgálata, stratégiai fejlesztések irányainak kidolgozása

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Káposzta József
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Napjaink egyik legégetőbb és egyben legizgalmasabb kérdése, hogy milyen lehetőségek mentén szükséges és lehetséges a vidéki térségek föld- és térhasználatának fejlesztését megvalósítani Magyarországon az Európai Uniós integrációnk után. Az elmúlt évek kutatásai alapján nyilvánvalóvá vált, hogy Közép-Európa és benne Magyarország térbelisége leginkább történelmi, kulturális vagy érzelmi alapokon határozható meg. A térbeli gazdasági, társadalmi és politikai feltételek integrációja jelenleg meglehetősen hiányos, az együttműködés alapjai gyengék. Az európai területi együttműködés melletti érvek ugyan túlnyomóan politikaiak, de természetesen hosszabb távon a gazdasági előnyök is szerepet játszanak benne. Az európai integráció nagy kihívást jelent a magyar vidék gazdasága számára, de az eredményes európai orientáció, az integrációba illeszkedés nélkülözhetetlen előfeltétele az Európai Unió versenyképességi rendszeréhez történő pontos illeszkedés. A vidéki térségek földhasználati zónáinak gazdasági, társadalmi, természeti határai jóval túl mutatnak a területi statisztikai rendszer határain. Ennek megfelelően kialakuló centrum-periféria, illetve egyensúlyi helyzetek hosszú távon meghatározhatják a jövőbeli fejlesztési irányokat, melyek komplex kutatása a térszerkezetet is jelentősen befolyásolja. Ennek megfelelően szükséges azon föld- és térhasználati fejlesztések irányainak kutatása, melyek mentén a táji, természeti, gazdasági és humán erőforrásbeli komparatív előnyök komplex rendszerén keresztül teremtik meg a versenyképesség hazai lehetőségeinek irányait.

Kutatási részterületek:

1. A vidéki térségek erőforrásvonzó és megtartó képességének, a térben működők versenyképesség erősítésének közgazdasági kutatása.
2. A hatékony föld- és térhasználati szerkezet megteremtésének kutatása a régiók, térségek, települések versenyképességének vizsgálatán keresztül, különös tekintettel a területi egységek vállalkozásaira, lakosságára, intézményeire, civil szervezeteire stb.
3. A vidéki térségekben folyó föld- és térhasználat optimális működésének jövőbeli stratégiai kutatása a telephely, az informatikai, a közlekedési elérhetőség, a pénzügyi, a tanácsadási szolgáltatások területileg összehangolt fejlesztése mellett.
4. A vidéki térségek alternatív, keresletorientált gazdaságfejlesztési stratégiáinak kidolgozásának kutatása (energia, táj- és természetvédelem, turizmus, mezőgazdasági termelés, bio- és extenzív gazdálkodás stb.).
5. Az EU fejlesztési politikáiban (agrár, vidék, regionális), a föld- és térhasználatra megfogalmazott és alkalmazott eszköz- és intézményrendszerek adaptációjának közgazdasági vizsgálata, fejlesztési lehetőségük kutatása.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )