Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Borzán Anita
A Duna-Körös-Maros-Tisza Eurorégió, a Békés-Arad-Bihar határ menti együttműködés és egyéb határ menti együttműködések területfejlesztési lehetőségei

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Borzán Anita
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

A kutatási témában az interregionális együttműködésben érintett országok területi politikáját az Európai Unió regionális politikájával és a kelet-közép-európai fejlesztési elképzelésekkel való összhang szempontjából, valamint az országok európai térszerkezetbe történő szerves bekapcsolása, és az egyes régiók - különös tekintettel a határ mentiségre - átfogó fejlesztésének az előtérbe helyezésével vizsgáljuk. A kutatás alapvető célja az előző kapcsolatrendszerek, illetve az általuk generált ok-okozati viszonylatok feltárása. A területi differenciáltság elemzése előtt célszerű makroszinten az együttműködésben érintett országok külgazdasági kapcsolatrendszerének, valamint a határ menti együttműködések vizsgálatát elvégezni. A nagytérségi és a határ menti együttműködések rendszerén belül az eurorégiók centrum-periféria területi egységeinek a lehatárolását is elvégezzük. A kutatási témával a határ menti fejlettség elemzésére irányuló módszertan összehangolását készítjük el. A területfejlesztési lehetőségekkel összefüggésben elemzés alapját képezi az eurorégió versenyképességének a felmérése is. A regionális gazdaságtani kutatások legfontosabb célterületét ugyanis a versenyképesség megítélése jelenti. A kutatásból származó ismeretanyag megalapozza a kohézióra, illetve innovációra irányuló kutatások sorozatát is.

felvehető hallgatók száma: 2

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )