Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A társadalmi felzárkózás közösségi és térségi jellemzői Magyarországon

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Szarvák Tibor
helyszín (magyar oldal): SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Egy klasszikus német társadalomkutató (Ralf Dahrendorf) szerint a társadalmi kirekesztettségben élőkre különösen érvényes az a társadalompolitikai jellemző, amely szerint a nyitott társadalmakban a konfliktus individualizálódik (az ,,osztály alatti osztály” - underclass - csekély érdekérvényesítő képességgel bír). Így az egyéni mobilitási csatornák (sikerek/kudarcok) jobban a figyelem középpontjába kerülnek. A társadalompolitika átalakulásához (szélesedéséhez) kapcsolódó társadalmi felzárkózási programok sikerességén/kudarcán pedig a települési közösségek mobilitása múlik. A doktori téma kijelölésében ennek a folyamatnak a kibővített – a regionális tudomány eszközeivel és szemléletével történő - elemzése szerepel.
Munkánk során bemutatjuk célcsoportunk felzárkózási és fejlődési esélyeit, települési – társadalmi helyzetre reflektáló (jó gyakorlatait), illetve a települési – társadalmi helyzethez kevésbé kapcsolódó (nem fenntartható gyakorlatait).
Munkánk eredményeként megismerjük a komplex társadalompolitikai programok, társadalmi felzárkózási kezdeményezések térbeli hatásait, helyi közösségi utakat Megtörténik a vidék Magyarországához köthető társadalmi felzárkózási programok multidiszciplináris szemléletű elemzése.
A témakiírás célját úgyis megfogalmazhatjuk, hogy az eredmények eltérő társadalmi/térbeli felzárkózási utak megismerésével a klasszikus településtipológiák XXI. századi (újra) értelmezéséhez is hozzájárulnak

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): english
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )