Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
A területi különbségek környezeti és humánökológiai szempontú vizsgálata.

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Ritter Krisztián
helyszín (magyar oldal): SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Az ember és környezete közötti viszony az évezredek folyamán változó képet mutat. A jelenlegi, globalizált, információ alapú társadalom megváltozott feltételeket szab a kereskedelemben, társadalom- és gazdaságszervezésben, illetve a terület- és településfejlesztésben egyaránt. A térségekre, településekre ható számtalan tényező hatásának megértéséhez nyújt segítséget a humánökológia alkotta rendszerelmélet. A humánökológia tudományága az ember és környezete közötti kapcsolatokat kutatja. Az ökológiai és társadalmi rendszerek stabilitási állapotai, azok komplex körfolyamatai évszázadok óta kutatott téma természettudósok, filozófusok, társadalmi és gazdasági szakértők körében. Az adott rendszer stabilitását vagy ezen állapotból való elmozdulását a negatív és pozitív visszacsatolási mechanizmusok egyszerre alakítják, miközben a technikai fejlődés és az ember által létrehozott jelenkori társadalmi és gazdasági rendszer sem képes teljesen háttérbe szorítani a negatív visszacsatolási mechanizmusokat, melyek többek közt globális éghajlatváltozás okozta szélsőséges időjárás, régi-új járványok (HIV fertőzés, ebola, madárinfluenza), víz- és élelemhiány, belső társadalmi feszültségek, valamint fokozódó területi különbségek képében válnak egyre fajsúlyosabbá. Humánökológiai alapfogalmak tudatában új megvilágításban tárgyalható a fenntartható fejlődés fogalma úgy, hogy e széleskörű jelentéstartalommal bíró fogalmat egyaránt vizsgálhatjuk közgazdasági és ökológiai szemléletmóddal is, ezáltal helyezve a hangsúlyt a gazdaságra vagy a környezetre. Az ökoszisztémáról és fenntartható fejlődésről alkotott kép segítségével új kontextusba helyezhetők az egyes települések, térségek változásai úgy, hogy azokat, mint ökoszisztémát kezeljük. Ebben a megközelítésben különösen a nagyobb települések és környezetük, illetve a falu-város kapcsolatok vizsgálata lehet ígéretes, különösen annak fényében, hogy utóbbi kapcsolatrendszer „vissza/helyreállítása” mind az európai, mind a hazai fejlesztés-politikák egyik hangsúlyos elemét képzi.
Az egyes területi egységek, rendszerek globális változásokra adott reakciói, illetve azokhoz való alkalmazkodásának képessége alapvetően befolyásolja a területi különbségeket. Ebből kiindulva a témához kapcsolódó - települési, térségi, regionális vagy nemzeti/nemzetközi szintű - kutatások a gazdasági, társadalmi és környezeti változások (pl. gazdasági válság, növekvő szegénység, társadalmi kirekesztődés, globális éghajlatváltozás) természetét, hatását, az ezekre adható válaszokat célozzák, miközben a településrendszer speciális elemeitől (pl. aprófalvak) egészen a térségi rendszerekig (pl ökorégió) kiterjedő vizsgálatokkal, a fenntartható település és térségfejlesztés támogatásán keresztül hozzájárulhatnak a területi különbségek mérsékléséhez.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): englis
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )