Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
L. Rédei Mária
Üzleti szolgáltatások

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: L. Rédei Mária
helyszín (magyar oldal): SZIE Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Az üzleti szolgáltatások alakulása a gazdaság térbeli terjedésének és struktúrájának érzékeny mutatója. Az üzleti szolgáltatások adatai a KSH tevékenységi rendszerezése szerint érhetők el. A vállalkozásoknak nyújtott üzleti szolgáltatások, nemcsak a hazai gazdaság fejlődésében töltenek be meghatározó szerepet, hanem fokozottan nő és bővül azoknak a szolgáltatói központoknak a száma, amelyeket nálunk üzemeltetett, de globális igényekre alapozottan jöttek létre. Ezek a humán erőforrásképzésben a szerkezetváltásban, a foglalkoztatásban, a termelékenység növekedésében dinamizáló szerepet töltenek be, azzal, hogy idegen nyelven nemzetközi informatikai alapú szolgáltatást végeznek.
Földrajzi elhelyezkedésünk, a több irányú szabad áramlás, olyan gazdasági tevékenység fejlesztést jelent, ami ösztönöz a professzionális hozzáadott érték termelésére. Ismeretes, hogy a versenyképesség javításához elsősorban a gazdasági szereplők versenyképességére közvetlenül ható üzleti/termelői szolgáltatások bővítésére van szükség. A központok egy része követő jelleggel települ, egy másik része a várható folyamatok vonzását, üzleti klímáját kívánja előkészíteni.
A gyakorlatban a piaci szereplők különbséget tesznek az egyes szolgáltató központok megnevezése között a nyújtott szolgáltatások hozzáadott értéke alapján. Ennek megfelelően a shared service center kifejezés alatt csupán azokat a központokat értik, amelyek az alacsonyabb hozzáadott értékű (vagy más néven ún. tranzakciós jellegű szolgáltatásokat nyújtanak. A magasabb hozzáadott értékű munkát végző központok pedig sok esetben a „business (support) center” (BSC) vagy „üzleti (támogató) szolgáltató központ” kifejezést alkalmazzák.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): englis
felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )