Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Bakucz Márta
A turizmus hatása a regionális és a helyi gazdaságra az integrált turizmus és a területfejlesztés összefüggései

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szent István Egyetem
regionális tudományok
Enyedi György Regionális Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Bakucz Márta
helyszín (magyar oldal): Szent István Egyetem
helyszín rövidítés: SZIE


A kutatási téma leírása:

Kiemelt fontosságú témának tekinthetjük a turizmus gazdasági hatásának vizsgálatát, a globálistól kiindulva, végighaladva a különböző térbeli szinteken egészen a helyi, azaz a települési szintig. Először is fontosnak tartjuk tisztázni, hogy mit értünk turizmus alatt. A fogalom meglehetősen összetett: azon szolgáltatások és termékek sorát jelenti, melyek célja a fogyasztók, az üzleti és a köz-szfréra hazai és külföldi utazásokra irányuló igényeinek kielégítése. Vizsgálata komplex megközelítést igényel, mivel sok összetevője van, így átszövi az egész gazdaságot a turisztikai igények változékonyságának és sokféleségének köszönhetően, valamint azért is, mert a turisztikai termékek és szolgáltatások fogyasztása széles idősávban, az utazás előtt, alatt, és időnként még az után is történik.
A turizmushoz kapcsolódóan kiemelt prioritást élvez a kultúra és a környezet, valamint a szektor gyakran mutatkozik gazdasági és infrastrukturális intézkedések célpontjának. A turizmus, sok egyéb gazdasági tevékenységnél erőteljesebben függ az érintett térség és népességének integrált és fenntartható fejlődésétől. Nélkülözhetetlen olyan vállalkozói hálózatok létrehozása, amelyek a megfelelő szállást, ellátást, közlekedést, szabadidős és kulturális tevékenységeket biztosító szolgáltatásokat adják, következésképpen valamennyi terület fejlesztése komplex figyelmet igényel. A turizmus fejlődése gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból is fenntartható kell legyen. Ez az összetett elvárás alapvetően bizonyítja a turizmus jelentőségét általában, illetve egyik sajátos szegmense, a városi turizmus aktualitását napjainkban:

1. A városi turizmus gazdaságfejlesztő hatásai
(pl.: TSA - A turizmus szatellitszámlák szerepe – európai és magyar helyzetkép).

2. A turisztikai desztináció fejlesztés marketing- és menedzsment kérdései (Differenciált termékfejlesztés, imázs, promóció, szervezeti kérdések).

3. Desztináció menedzsment fejlesztési modellek Magyarországon
(A kutatás célja olyan térségi, kistérségi turisztikai menedzsment szervezetek létrehozásának vizsgálata, amelyek koordinálják egy térség turisztikai fejlesztéseit, összefogják turisztikai kínálatát).

4. A turisztikai potenciál erősítése a magyarországi régiókban
(Pl.: A turisztikai vonzerő és fogadókészség fejlesztését elősegítő ROP-os pályázatok hatása regionális összehasonlításban).

5. A humán tényező szerepe a turizmus fejlesztésében
(A turisztikai ágazat humánerőforrás gazdálkodása, nemzeti, regionális sajátosságai, interkulturális aspektusai).

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-05-31


2018. V. 04.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2018. május 25-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )