Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Az Askenáz (Közép és Kelet-Európai) tradícionális zsidó zene (esztétika, struktúra, műfajok, vallási funkció)

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem
hittudományok
Zsidó Vallástudományi Doktori Iskola

témavezető: Frigyesi Judit
helyszín (magyar oldal): Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem
helyszín rövidítés: ORZSE


A kutatási téma leírása:

A szeminárium célja áttekintést nyújtani az askenáz zene – azon belül elsősorban a liturgiai zene – történetéről, szerkezetéről, műfajairól, stílusairól, vallási jelentőségéről és kutatásának problémáiról. A kurzus megértéséhez minimális zenei ismeret és a zsidó vallás, ünnepek és imarend alapfokú ismerete javasolt. A kurzus célja, hogy megismertesse a hallgatókat a modern tudományos kutatás eredményeivel, érintve olyan koncepcionális problémákat, mint az askenáz zene korának meghatározása és történelmének felvázolása, a zsidó zene kapcsolata a Gregorián és más európai zenei kultúrákkal, a zene szerepe a vallási gondolatok kifejezésében és a transzcendentális lelkiállapot megteremtésében, valamint egy zsidó vallási filozófia kifejezésében-megjelenítésében, a zene szociális funkciója, a modernizáció kérdése, a dokumentálás, kutatás, és hagyományozódás problémái, a „népzene” fogalma, a nők szerepe, stb.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol, héber
további elvárások: 
Külföldi hallgató esetén angol vagy héber nyelvtudás szükséges.

felvehető hallgatók száma: 5

Jelentkezési határidő: 2019-01-29


2019. IX. 13.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2019. november 22-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )