Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Magyar Gábor
Kooperatív szerveződésű ajánlórendszerek

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem
informatikai tudományok
Informatikai Tudományok Doktori Iskola

témavezető: Magyar Gábor
helyszín (magyar oldal): Távközlési és Médiainformatikai Tanszék
helyszín rövidítés: TMIT


A kutatási téma leírása:

Kutatási célkitűzések:
Az egyik legjelentősebb trend az interneten a személyre szabott tartalom előretörése: a felhasználók azokat az információkat kapják meg, amelyek után ténylegesen is érdeklődnek. Az egyik jelenleg is használt megoldás erre a feladatra ajánlórendszerek használata, melyek a felhasználó korábbi aktivitása (oldalnézés, vásárlás, böngészés, stb.) és az információ egységhez tartozó metaadatok alapján határozza meg, hogy az adott felhasználó számára az adott pillanatban megfelelően releváns tartalom.
Gyakran előfordul, hogy egy adott alkalmazási területen több szolgáltató is kínál termékeket (pl. webes könyváruházak). A feladat annak a vizsgálata, hogy létezhet-e ajánlórendszeren keresztüli kooperáció konkurens szolgáltatók között, amelyből az összes szolgáltató profitál (angol szakirodalomban syndicate recommendation a terminológia). Milyen adatokat lehet, és célszerű megosztania az ajánlórendszereknek egymás közt? Milyen architektúra javasolt ebben az esetben (peer-to-peer, szerver-kliens)? Milyen méretkülönbség (termékszám, felhasználók száma, tranzakciószám) esetén válik valamely szolgáltató ellenérdekeltté a kooperációban? Hogyan segíthet a hidegindítási feladat (cold-start problem) megoldásában a kooperáció?
Kutatási feladatok:
- Ajánlórendszerek irodalmának áttekintése és feldolgozása.
- Ajánlórendszerek kooperatív együttműködését lehetővé tevő protokoll és rendszer kidolgozása.
- Különböző rendszerarchitektúrák modellezése.
- A fent felsorolt problémák vizsgálata.
Követelmények:
- A téma műveléséhez az angol nyelv ismerete szükséges.
- programozási gyakorlat (Java/C++)
- adatbázis-ismeretek

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-01-03


2020. VI. 25.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2020. július 10-én 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )