Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kaposi József
Drámapedagógia és színházi nevelés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Pécsi Tudományegyetem
neveléstudományok
Oktatás és Társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola

témavezető: Kaposi József
helyszín (magyar oldal): "Oktatás és Társadalom" Neveléstudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: OTNDI


A kutatási téma leírása:

A Drámapedagógia és színházi nevelés 1995 óta van jelen dominánsan a hazai tantervi szabályozásban. A Művészetek műveltségterületen belül egyenrangú tantárgy lett a Dráma és tánc, 2005 óta létezik dráma érettségi, van már OKTV, felmenő rendszerű művészeti versenyek, kiépültek a színjátékos alapfokú művészeti iskolák és léteznek egyetemi képzések, sőt egy akadémiai albizottság is létrejött a témában. Mindemellett az is nagyon fontos előrelépés, hogy a drámapedagógia egyre szélesebb körben részévé vált az általános pedagógiai módszertannak.
A kutatás témája egyrészt annak feltárása, hogy a dráma és színházi nevelés tantárgy hogyan járul hozzá az olyan kulcskompetenciák fejlődéséhez, mint a kreativitás, kommunikáció, kritikai gondolkodás, együttműködés, másrészt hogy a drámapedagógiai módszerek alkalmazása mennyire segíti elő az iskolai szocializációt, demokráciára nevelést, esztétikai érzék fejlesztését. A vizsgálat tárgya lehet továbbá a jelenlegi pedagógusképzés, továbbképzés elemzése e területen, a jelenleg működő nemzetközi és hazai jó gyakorlatok (műhelyek) bemutatása, illetve további ajánlások megfogalmazása.


Jelentkezési határidő: 2017-05-15


2022. X. 05.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2022. december 2-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem Szenátusi termében (Bp. Üllői út 26. I. emelet).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )