Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Kovács Béla
Arzén és szelén analitikai módszerek kidolgozása HPLC-ICP-MS csatolt rendszerre és alkalmazása élelmiszerek és élelmiszer-alapanyagok vizsgálatára

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Kovács Béla
webcím: http://mek.unideb.hu/index.php/hu/tudomany/elelmiszertudomanyi-doktori-iskola
helyszín (magyar oldal): DE MÉK
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

Az élelmiszeralapanyagok előállításánál rendelkezésünkre álló mezőgazdasági környezet (növény-talaj rendszer) nehézfémekkel és más toxikus elemekkel történő szennyeződése egyre nagyobb méreteket ölt, mely egyre nagyobb veszélyeket jelent(het). A talajok képesek megkötni, felhalmozni az elemeket, de egy bizonyos terhelési szint felett szűrőkapacitásuk kimerül és maguk is szennyező forrássá válnak. A toxikus elemek megjelennek a talajvizekben is, felvehetővé válnak a növények számára, bekerülnek azok vegetatív és generatív szerveibe és így a táplálékainkba. Ennek figyelembevételével nélkülözhetetlen, hogy ismerjük a különböző élelmiszereink és élelmiszeralapanyagaink elemtartalmát, ezen belül is az arzén, mint toxikus elem és a szelén, mint esszenciális elem mennyiségének alakulását. Ezek vizsgálatához nélkülözhetetlen érzékeny és pontos analitikai módszerek kidolgozása és alkalmazása.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
MSc diploma

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )