Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Tóth Brigitta
A szabad gyökök és a méregtelenítésben résztvevő enzimek aktivitásának kapcsolata az alternatív tápanyag-utánpótlásban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Tóth Brigitta
helyszín (magyar oldal): DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A membránokhoz kötött folyamatok tisztázása az élettani kutatások egyik kiemelt területe. A membránok integritását meghatározó tényezők a növényi és az állati (de az emberi) szervezetekben is megkülönböztetett fontosságúak, ezért minden olyan tényező, amely befolyásolja a membránok épségét, funkcióját hatással van az alapvető életfolyamatokra és meghatározza a szervezet harmonikus működését. A szabadgyökök megtalálhatók minden szervezetben, de keletkezésük felgyorsul különböző környezeti tényezők hatására.
Az oxidatív stressz a reaktív oxigén vagy nitrogén eredetű szabadgyökök keletkezése és az antioxidáns védő rendszerek közötti egyensúly megbomlása, a sejtek oxido-redukciós állapotának megváltozása során lép fel. Oxidatív stressz során az egyes szövetek és szervek biomolekulái sérülnek.
A növények környezete stressz-hatásokkal terhelt. Ezek a hatások részben, vagy teljesen a szabadgyökök képződésének serkentésén keresztül fejtik ki káros hatásukat. Rövidül az egyed élettartama, csökken a biológiai produkció mennyiségi és minőségi vonatkozásban egyaránt, ami nemkívánatos a biztonságos élelmiszerlánc megvalósítása szempontjából sem.
A növények tápanyagellátása kulcsfontosságú a megfelelő mennyiségű és minőségű termés elérése érdekében. Ugyanakkor a növényi tápanyagok előállítása jelentős energiaigényű folyamat, ami –az alkalmazott ipari technológiák révén- fokozott CO2 kibocsátással jár
Mind ezek figyelembevételével napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kap az alternatív tápanyag-utánpótlás, ezért fontos új, tápanyag-utánpótlásra alkalmas anyagok keresése és tesztelése.
A kutatás során az aktivált oxigénformák méregtelenítését vizsgáljuk enzimatikus úton, elsősorban kukorica és bab tesztnövényekkel, alternatív tápanyag-utánpótlási módok használatával. A kísérletet kontrollált körülmények között végezzük, mely során mérjük a főbb növényfiziológiai paramétereket és a főbb enzimek (pl. SOD, POX) aktivitását.
További célkitűzés különböző nehézfém határokra adott enzimatikus válaszok és szabadgyökök mennyiségének vizsgálata.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
MSc diploma

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )