Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pócsi István
Környezeti stressz hatások és bZip típusú transzkripciós faktorok szerepe a szekunder metabolit génklaszterek szabályozásában Aspergillus nidulansban

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Pócsi István
helyszín (magyar oldal): DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A fonalas gombák stresszválasz rendszerének a szabályozásban kitüntetett szerepet játszanak a bZip típusú transzkripciós faktorok, pl. az Aspergillus nidulans modellszervezet AtfA és a NapA transzkripciós faktorainak a funkcionális ortológjai. Ezen faktorok eliminálása a gombákat többféle környezeti stresszhatásra érzékenyebbé teszi, és így várható, hogy megváltozik a hiánymutánsok szekunder metabolit - köztük mikotoxin - termelési spektruma és volumene is a vadtípushoz képest. A tervezett doktori téma fő célkitűzése ennek megfelelően az A. nidulans ∆atfA és ∆napA géndeléciós mutánsok, valamint a ∆atfA ∆napA kettősmutáns stresszérzékenységének, transzkriptom változásainak továbbá a termelt szekunder metabolitok, köztük mikotoxinok (pl. sterigmatocisztin), termelési profiljának az összehasonlító elemzése különféle környezeti stresszhatásoknak (pl. ozmotikus, oxidatív, nitrozatív, nehézfém és sejtfal integritás stresszeknek) kitett tenyészetekben. A mikotoxin termelés környezeti stresszhatások által történő szabályozásának a mélyebb megértése elvezethet minket új, a mikotoxin termelést csökkentő technológiák kifejlesztéséhez is.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
MSc diploma

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-15

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )