Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Pócsi István
Szekunder metabolit génklaszterek aktiválása Fusarium verticillioidesben

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Debreceni Egyetem
élelmiszertudományok
Élelmiszertudományi Doktori Iskola

témavezető: Pócsi István
helyszín (magyar oldal): DE Élelmiszertudományi Doktori Iskola
helyszín rövidítés: DE


A kutatási téma leírása:

A tervezett doktori munka célja annak megállapítása, hogy a Fusarium verticillioides mikotoxinokat termelő növénypatogén gomba szekunder metabolit génklaszterei milyen környezeti stresszhatások esetén fejeződnek ki. A tervezett munka kiterjed az ozmotikus, oxidatív, sejtfal integritás és gombaellenes szer stresszhatások tanulmányozására, valamint a génexpressziós mintázatok és a metabolit profilok összehasonlító elemzésre. Szintén a tervezett munka keretein belül szeretnénk deletálni a mitokondriális MnSOD enzimet kódoló gént. Várható a ∆FvmnSOD mutáns megnövekedett oxidatív stresszérzékenysége, így reméljük, hogy bizonyos, egyébként nem expresszálódó génklaszterek is kifejeződnek majd a géndeléció hatására. Munkánk eredményei alapján, reményeink szerint új, az F. verticillioides mikotoxin termelését csökkentő technológiák kerülhetnek majd kidolgozásra. Ezen túlmenően lehetséges, hogy új kémiai szerkezetű szekunder metabolitokhoz is juthatunk, amelyek felkelthetik majd mind az élelmiszerkutatók, mind a gyógyszerkutatók érdeklődését.

előírt nyelvtudás: magyar
ajánlott nyelvtudás (magyar oldal): angol
további elvárások: 
MSc diploma

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2017-03-15


2017. XI. 23.
ODT ülés
Az ODT következő ülésére 2017. december 8-án 10.00 órakor kerül sor a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinika tetőterében levő MSD teremben (Bp. Szentkirályi u. 46., a rektori épület mellett).

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )