Bejelentkezés
 Fórum
 
 
Témakiírás
 
Nagyszótáras, folyamatos magyar nyelvű beszédfelismerés

TÉMAKIÍRÁS

Intézmény: Szegedi Tudományegyetem
informatikai tudományok
Informatika Doktori Iskola

témavezető: Tóth László
helyszín (magyar oldal): SZTE
helyszín rövidítés: SZTE


A kutatási téma leírása:

A Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportnál 10 éve
folynak vizsgálatok a magyar nyelv automatikus felismerése terén. A cél a minél kötetlenebb magyar nyelvű beszéd minél pontosabb felismerése.
A teljesen általános felismerés pontossága jelenleg még messze van a gyakorlati használhatóságtól, és a felismerési folyamat minden pontján mutatkoznak továbbfejlesztési lehetőségek. A jellemzőkinyerés terén a hosszú távú, modulációs jellegű feldolgozás irányában tettünk kezdő lépéseket. Az akusztikus modellezés terén mind a szokványos rejtett
Markov-modelles, mind a neuronhálós technikákat használjuk, ezek kombinálása, finomítása, illetve globálisan diszkriminatív tanítása aktuális kutatási célkitűzés. Végezetül a nyelvi modellezés terén meg kell oldani a morfológia olyan kezelését, hogy az illeszkedjen a
beszédfelismerési technológia egyéb részeihez. E téren más csoportoknál történtek kezdeti próbálkozások (mind statisztikai, mind formális módszerekkel), de a megoldástól még messze vagyunk, így ez egy aktuális, megoldatlan kutatási probléma.
A jelöltnek meg kell ismerkednie a csoportnál eddig elért eredményekkel, fejlesztésekkel, el kell sajátítania a (részben saját fejlesztésű, részben nyílt forrású) eszközök használatát.
Az irodalom szinte kizárólag angol nyelvű.

felvehető hallgatók száma: 1

Jelentkezési határidő: 2020-05-31

 
Minden jog fenntartva © 2007, Országos Doktori Tanács - a doktori adatbázis nyilvántartási száma az adatvédelmi biztosnál: 02003/0001. Program verzió: 2.2358 ( 2017. X. 31. )